05:49:05 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Cele mai CORUPTE instituții din R. Moldova, în opinia lui Peter Michalko: „Noi ne dorim instituții PUTERNICE, care să lucreze în folosul oamenilor”

Politică 01.03.2018 13:00 Vizualizări2884 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cele mai CORUPTE instituții din R. Moldova, în opinia lui Peter Michalko: „Noi ne dorim instituții PUTERNICE, care să lucreze în folosul oamenilor” captură privesc.eu


Șefului Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, a făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o trecere în revistă a activității sale după jumătate de an de la preluarea funcției. Oficialul a vorbit despre progresele înregistrate de autorități în ceea ce privește implementarea Acordului de asociere cu UE, dar și despre restanțe. Totodată, șeful Delegației UE a vorbit și despre unele instituții de stat în care e imperios necesar de a „dezrădăcina corupția”.

Potrivit lui Michalko, „domeniile în care corupția înflorește are un impact direct asupra oamenilor”. „Nu cred că e important ce spunem noi (despre cele mai corupte instituții n.r.), dar ce cred cetățenii. Corupția trebuie dezrădăcinată în sistemul de justiție, în rândul instituțiilor publice locale, de stat, din agențiile care eliberează permise pentru cetățeni. La acest lucru mă gândesc și mă voi gândi în fiecare zi”, a declarat oficialul european.

Șeful Delegației UE s-a referit și la concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la R. Moldova, care la Chișinău au fost interpretate diferit de guvernare și de către opoziție. „Concluziile au fost exprimate într-o formă balansată: ceea ce s-a făcut și urmează să se facă. Sunt mai multe aprecieri pozitive pentru reformele în domeniul economic, dar în același timp sunt așteptări în ceea ce privește domeniul justiției. În acest domeniu nu s-au întâmplat prea multe și există mari așteptări”.

În ceea ce privește schimbarea sistemului electoral, Peter Michalko a subliniat că e foarte important ca alegerile să fie libere și corecte nu doar în ziua votului, dar și în perioada electorală și postelectorală.

Deocamdată, potrivit lui Michalko, nu s-a stabilit încă ziua exactă când va fi acordată prima tranșă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro. „Dacă evaluările celor 10 precondiții vor fi pozitive, atunci prima tranșă urmează să fie debursată în primul trimestru. A doua tranșă urmează să fie acordată după trei luni de la prima și a treia tranșă - după alte trei luni. Acest lucru se va întâmpla, dacă vor fi îndeplinite cele 28 de condiționalități”, a punctat oficialul.

Mai multe declarații ale șefului Delegației UE la Chișinău vedeți în video de mai jos:


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md