02:14:12 27.04.2024
Stiri

DEJA-VU // „Gazprom” îi cere Kievului miliarde de dolari pentru gazul livrat în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, după exemplul Transnistriei

Știri 16.02.2018 15:19 Vizualizări1619 Autor: Ziarul National
DEJA-VU // „Gazprom” îi cere Kievului miliarde de dolari pentru gazul livrat în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, după exemplul Transnistriei


Monopolul rusesc al gazului, compania „Gazprom”, a livrat în 2017 un volum de 2,427 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donetk și Lugansk, potrivit raportului publicat de societate pentru al patrulea trimestru al anului trecut.

Totodată, pentru nouă luni de livrări de gaze în Donbasul ocupat, Moscova cere de la Ucraina să achite 1,3 miliarde de dolari.

Totodata, potrivit documentului, „Gazprom” a livrat în Republica Moldova 2,712 miliarde de metri cubi de gaz, inclusiv în Transnistria, pe teritoriul căreia se află contingentul militar rusesc.

Alte 38 de milioane de metri cubi de gaz au fost livrați autoproclamatei „Republici Osetia de Sud”, teritoriu al Georgiei, temporar ocupat de Rusia.

Amintim ca, la sfârșitul lunii decembrie, arbitrajul de la Stockholm, care judeca conflictul dintre „Gazprom“ și „Naftogaz“, a declarat că „Naftogaz“ nu este obligat să plătească pentru volumul de gaz care a fost livrat pe teritoriul temporar ocupat din regiunile Lugansk și Donețk. Instanța a decis că nici livrările viitoare de gaze către aceste teritorii nu ar trebui să fie plătite de Ucraina, până la sfârșitul ocupației.

În același timp, pe umerii Chișinăului stau șase miliarde de dolari, datoria Transnistrie pentru gazele naturale consumate.

CITIȚI și INTERVIU // „Oficial, R. Moldova susține financiar separatismul din Transnistria”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md