23:02:37 26.04.2024
Stiri

SONDAJ // Opțiunile (geo)politice ale cetățenilor R. Moldova, influențate direct de posturile tv pe care le privesc: Legea ANTIPOROPAGANDĂ, încălcată în Găgăuzia

Social 16.02.2018 13:23 Vizualizări2078 Autor: Ziarul National
SONDAJ // Opțiunile (geo)politice ale cetățenilor R. Moldova, influențate direct de posturile tv pe care le privesc: Legea ANTIPOROPAGANDĂ, încălcată în Găgăuzia


Corelația dintre încrederea cetățenilor R. Moldova în diverși lideri ai lumii și posturile de televiziune pe care le urmăresc de-acasă este una evidentă.

Cel puțin, așa susține sociologul Vasile Cantarji de la compania „CBS-AXA” care a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, o analiză detaliată a răspunsurilor oferite de respondenții Barometrului de Opinie Publică, ale cărui date au fost prezentate în noiembrie 2017.

Televiziunea rămâne una dintre principalele surse de informare a cetățenilor, iar „Prime”, „Moldova 1” și „Jurnal TV” ar fi cele mai urmărite posturi în R. Moldova.



Sociologul a realizat un top zece al televiziunilor cele mai urmărite în republica noastră și a demonstrat că cele care retransmit posturi din Federația Rusă sunt mult mai numeroase, iar încrederea în liderul Vladimir Putin este mai mare. Totodată, televiziunile rusești ar înclina balanța în favoarea integrării euroasiatice în rândul publicului.





Activistul civic Valeriu Pașa a monitorizat timp de o săptămână principalele buletine de știri ale acestor posturi și a declarat că cele mai multe știri pozitive sunt anume despre Vladimir Putin.



Valeriu Pașa a concluzionat că R. Moldova este integrată în spațiul mediatic al Federației Ruse, iar modificările recente la Codul Audiovizualului, cunoscute sub denumirea de „Legea antipropagandă”, sunt fentate de mai multe posturi de televiziune.

În decurs de trei zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, în Găgăuzia au continuat să fie retransmise „TVC” și „Rossia 24” de la Moscova, iar redacția „RTR” de la Chișinău care retransmite postul rusesc cu același nume a preluat știri produse în Rusia, prezentându-le în blocul de știri externe cu modificări infime, de doar câteva secunde, ceea ce înseamnă aceeași situație ca până la intrarea în vigoare a acestei legi. „Acest lucru nu cade sub incidența noii legi”, a spus Pașa.

Activistul a promis că va continua monitorizările și va face propuneri autorităților pentru a combate eficient propaganda rusă în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md