15:32:50 26.04.2024
Stiri

Semnal de ALARMĂ din Lituania: jumătate dintre țările europene, amenințate

Știri 08.02.2018 09:05 Vizualizări1817 Autor: Ziarul National


Semnal de ALARMĂ din Lituania: jumătate dintre țările europene, amenințate sursa: google.ro

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, avertizează că avanpostul de rachete Iskander cu capacitate nucleară din enclava rusească Kaliningrad, situată pe flancul baltic, reprezintă o amenințare „pentru jumătate dintre statele europene”.

Luni, Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat că sistemul de rachete Iskander a fost trimis în Kaliningrad, fără a preciza numărul acestora sau pentru cât timp au fost trimise în regiune.

„Da, au fost instalate”, a spus el, conform RIA Novosti. „O infrastructură militară străină devine automat o ţintă prioritară”, a adăugat Şamanov.

Sistemul mobil de rachete balistice Iskander, denumit de NATO SS-26 Stone a înlocuit rachetele sovietice Scud. Cele două rachete au o rază de acţiune de 500 de kilometri şi pot avea focoase convenţionale sau nucleare.

Cu alte ocazii, Rusia a transmis că precedentele amplasări de rachete Iskander în Kaliningrad au fost temporare şi au constituit un răspuns la forţele amplasate de SUA în regiunea baltică.

Washingtonul a apreciat că amplasarea unor astfel de sisteme de rachete în apropierea statelor baltice şi a Poloniei este destabilizatoare.

Pentagonul a obiectat, în trecut, faţă de desfăşurarea unor rachete ruse cu rază „intermediară” de acţiune pe teritoriul rus, denunţând o încălcare a „spiritului şi intenţiei” unui acord istoric pe tema controlului armamentului, cunoscut drept Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Oficiali americani au apreciat că Moscova a efectuat în mod intenţionat asemenea desfăşurări în trecut, cu scopul de a ameninţa state membre NATO şi instalaţii aflate în responsabilitatea Alianţei Nord-Atlantice.

Acest tratat, încheiat în 1987, priveşte rachete cu rază scurtă de acţiune - între 500 şi 1.000 de kilometri - şi lansatoarele acestora, dar şi rachetele cu rază „intermediară” de acţiune - între 1.000 şi 5.000 de kilometri.

Secretarul adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a afirmat că amplasarea sistemelor Iskander reprezintă o „chestiune foarte gravă”, transmite agenția baltică BNS.

Rusia are dreptul să decidă unde îşi desfăşoară resursele militare pe propriul teritoriu, a venit marţi răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Sursa: news.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md