22:44:02 26.04.2024
Stiri

Andrian Candu: „Am s-o spun pe ȘLEAU: Am avut la Ministerul Educației miniștri foarte RĂI”

Politică 07.02.2018 10:20 Vizualizări2866 Autor: Ziarul National
Andrian Candu: „Am s-o spun pe ȘLEAU: Am avut la Ministerul Educației miniștri foarte RĂI” captură privesc.eu


Spicherul Andrian Candu susține că starea precară a manualelor școlare se datorează faptului că în fruntea Ministerului Educației au fost conducători răi și neprofesioniști. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul ședinței comune a Guvernului și Parlamentului, iar ulterior și în cadrul declarațiilor comune ale premierului Filip și spicherului Andrian Candu.

„Am s-o spun pe șleau: am avut la minister miniștri foarte răi din punct de vedere al administrării, managementului și capacităților profesionale. Toate acestea au dus la slăbirea capacităților profesionale ale Ministerului Educației. În sfârșit avem un ministru (Monica Babuc n.r.) care va reuși să aducă profesionalismul la nivelul cuvenit și să readucă Ministerul Educației în albia normalității”, a declarat Candu.

Potrivit președintelui Parlamentului, mai multe subiecte din manualele destinate copiilor sunt greu de înțeles chiar și pentru adulți. „Poate ar fi cazul ca la următoarele audieri să o chemăm și pe doamna Maia Sandu și să ne citească ea un text pe care l-am descoperit într-un manual de clasa a doua. Băiatul avea de citit un text. Vă spun sincer, eu l-am citit de zece ori și nu am înțeles absolut nimic. Am impresia că trebuie să ai studii academice ca să citești din ceea ce le este dat la copiii de opt ani și poate Maia Sandu ar putea să ne explice, dacă se va elibera de la ANRE. Să o rugăm pe urmă să vină”, a spus Andrian Candu.

La rândul său, premierul Pavel Filip a menționat că s-au strecurat mai multe greșeli în manualele destinate copiilor din cauza instituțiilor slabe. „Reforma Guvernului ne va permite să fortificăm instituțiile”, a adăugat acesta.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a declarat că una dintre prioritățile instituției pentru acest an este revizuirea manualelor. „Textele în manualele școlare nu țin de Codul Educației, dar de calitatea autorilor acestor texte. Este o problemă mult mai complexă care ține, în general, de cadrele care există în sistemul pedagogic de la noi. Toate manualele au fost aprobate, trebuie să recunosc, în perioada doamnei Sandu, ulterior au fost reeditate în perioada mandatului doamnei Fusu. Acum avem mult de lucru ca să reevaluăm și să scriem manuale noi”, a precizat Monica Babuc.

„Andrian Candu se plânge că nu înțelege un text pentru copiii de 8 ani, cică trebuie să fii academician pentru asta... De asta nu ar mai trebui să ne mire dezastrul guvernării: am avut un speaker de Parlament care știa de globuri pământești și de 380 de grade, altul care știa de unde „iesî gazîli”, acum avem unul care întâmpină dificultăți la înțelegerea unui manual de clasa a 2-a… Poate Andrian Candu merge în satul Țepilova și ia niște meditații de la singurul profesor de acolo?”, a comentat discuțiile din Parlament Sergiu Litvinenco, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de la Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md