03:56:50 26.04.2024
Stiri

BOALA care face RAVAGII în România și Ucraina, PERICOL pentru R. Moldova: Cum să vă protejați copiii

Social 26.01.2018 09:42 Vizualizări3779 Autor: Ziarul National
BOALA care face RAVAGII în România și Ucraina, PERICOL pentru R. Moldova: Cum să vă protejați copiii
Poză simbol


Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății se confruntă cu izbucniri de rujeolă la scară largă în ultimii doi ani.

Pe lângă numeroasele cazuri înregistrate în Italia, Germania, Belgia, Franță, Tadjikistan, Grecia și Federația Rusă, în statele vecine R. Moldova - Ucraina și România, unde sunt în derulare puternice campanii contra vaccinărilor, au fost notate deja zeci de cazuri de decese din cauza acestei maladii.

În legătură cu anturajul epidemiologic nefavorabil privind rujeola în România și Ucraina, unde rujeola a căpătat răspândire epidemică, specialiștii din R. Moldova atenționează că s-a creat un pericol real de import al infecției în republica noastră.

Pe parcursul anului curent, deja au fost înregistrate cinci cazuri suspecte la rujeolă - în municipiile Chișinău și Bălți, dar și în raionul Glodeni. Două cazuri suspecte din mun. Chișinău nu s-au confirmat, iar trei cazuri se află în curs de investigare.

Pentru prevenirea și controlul rujeolei, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită cetățenilor să-și imunizeze copiii cu vaccinul ROR, care protejează copiii contra rujeolei, oreionului şi rubeolei. Vaccinarea este esențială pentru ca organismul să-și producă proprii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotrivainfecțiilor, care pot cauza complicații severe.

De asemenea, este necesară verificarea statusului vaccinal pentru rujeolă al grupurilor țintă, în special al colectivităților de copii, antecedentele de boală şi, dacă este cazul, vaccinarea antirujeolică conform calendarului național de vaccinări.

În caz de febră şi erupţii maculopapuloase cutanate şi cel puţin unul din următoarele semne - tuse sau rinită sau conjunctivită, adresați-vă de urgență la medic.

Totodată, este necesară izolarea persoanelor care prezintă simptome asemănătoare rujeolei, până la determinarea diagnosticului, deoarece transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreţie prin strănut, tuse sau conversaţie, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer.

Evitați adunările şi locurile publice, unde boala se poate răspândi uşor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md