16:05:59 07.05.2024
Stiri

Cât de sănătoasă este, de fapt, piftia? Adevărul pe care nimeni nu îl spune

Știri 23.12.2017 10:01 Vizualizări2105 Autor: Ziarul National
Cât de sănătoasă este, de fapt, piftia? Adevărul pe care nimeni nu îl spune Sursa: realitatea.net


Piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc. Conține puține calorii și este bogată în proteine.

„Piftia este o formă foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor. Pentru că dieta cu carne „curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.

Potrivit lui Mărgărit, conținutul de grăsime sau carbohidrați este redus, piftia fiind foarte bogată în proteine. În trecut se considera că aceste proteine sunt de proastă calitate, din cauza profilului dezechilibrat de aminoacizi (cantități prea mari de prolină, hidroxiprolină și glicină).

Totuși, tocmai această abundență a unor aminoacizi face ca valoarea terapeutică a gelatinei să fie mare. În industria cosmetica existența acestor aminoacizi este speculată la maxim, fiind incluși în diverse produse cu pretinse efecte regeneratoare, de creștere a fermității, reducere a vergeturilor și celulitei. O idee mult mai bună mi se pare totuși să lucrăm din interior.

„Piftia mai conține lizină (ajută creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale) și arginina (ajută la pomparea mușchilor). Asociem vitamina C, în acest caz din pătrunjel. Cât mai mult pătrunjel. Vitamina C este implicată în sinteza de colagen și refacerea țesuturilor conjunctive și chiar în sănătatea părului și unghiilor”, completează Cristian Mărgrit.

Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mâncăm piftie, pentru că nu este periculoasă pentru sănătatea noastră, dacă îi îndepărtăm grăsimea de deasupra înainte de a o consuma.

„E sezonul pentru răcituri sau piftie, preparate dietetice ce conțin carne fiartă (de porc sau pasăre), multă apă și gelatină. Gelatina e o proteină prezentă în oase și cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multă apă decât greutatea ei.

Din cauza asta trebuie să folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinări de pui sau curcan), doar așa preparatul final va fi ferm și bine închegat.

Colagenul din pielea de pui și șoriciul de porc are și el proprietăți gelificante, așa că puneți la fiert în oala cu piftie și urechi, „adidași” sau gheare, chiar dacă apoi nu le consumați, zeama lor se va întări perfect.

Nu va rămâne decât să puneți și bucățele de carne slabă, afumată sau nu, astfel încât amestecul final să conțină de toate și să aibă gust. Și nu uitați să îndepărtați grăsimea de deasupra înainte să o serviți”, a scris pe pagină sa de Facebook celebra nutritionistă.

Sursa: realitatea.net


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md