06:11:42 26.04.2024
Stiri

UTIL // Atenție maximă atunci când cumpărați produse PIROTEHNICE pentru sărbători

Social 23.12.2017 09:30 Vizualizări1448 Autor: Ziarul National
UTIL // Atenție maximă atunci când cumpărați produse PIROTEHNICE pentru sărbători


În perioada sărbătorilor de iarnă, cetățenii preferă să utilizeze din abundență articolele pirotehnice de divertisment, precum și articolele de scenă.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) vine cu câteva stafuri pentru prevenirea incidentelor cauzate de procurarea și utilizarea materialelor pirotehnice.

În primul rând, procurați articole pirotehnice numai din unități de comerț autorizate.

Legislația R. Moldova interzice comercializarea petardelor şi artificiilor prin reţeaua de comerţ ambulant sau în afara unităţilor comerciale autorizate, depozitarea şi comercializarea articolelor pirotehnice în blocuri locative, instituţii cultural-artistice şi de învăţământ, aeroporturi, gări auto şi feroviare, chioşcuri, tarabe ori pe teritoriul întreprinderilor cu pericol de explozie sau de incendiu.

Totodată, este interzisă vânzarea sau transmiterea în posesie a articolelor pirotehnice consumatorilor care nu au atins vârsta de 18 ani.

Produsele pirotehnice trebuie să aibă etichete în limba română, care să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă a utilizatorilor şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea Instrucţiunii de folosire adecvată. În afară de aceasta, articolele pirotehnice trebuie să conţină informaţii cu privire utilizarea acestora în exteriorul sau interiorul încăperilor.

Pentru fiecare articol trebuie să se înmâneze o instrucţie de utilizare şi exploatare, care să conţină informaţii clare despre pericolul şi limitele utilizării acestora. Instrucţiunea poate fi anexată nemijlocit pe articole pirotehnice sau pe ambalaj, condiţia principală fiind ca textul în limba de română să fie expus clar.

Eticheta articolelor pirotehnice trebuie să includă numele şi adresa producătorului şi/sau importatorului, denumirea şi tipul articolului, limita minimă de vârstă a persoanelor care le pot utiliza, categoria, instrucţiunile de folosire, anul producerii, raza minimă de securitate, cantitatea echivalentă netă de material exploziv activ, termenul-limită de folosire a articolului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md