19:52:35 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Ex-premierul Leancă APRECIAZĂ muncă celor de la „Kroll” și este convins că a procedat corect când a SEMNAT acordarea celor de 9,5 miliarde de lei

Politică 22.12.2017 15:00 Vizualizări2146 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ex-premierul Leancă APRECIAZĂ muncă celor de la „Kroll” și este convins că a procedat corect când a SEMNAT acordarea celor de 9,5 miliarde de lei captură prives.eu


Fostul premier Iurie Leancă, care este acuzat că a semnat garanțiile de stat în valoare de 9,5 miliarde de lei în 2014, bani care ar fi fost ulterior furați, apreciază munca depusă de cei de la compania „Kroll” și este convins că până la urmă mijloacele financiare sustrase vor fi întoarse, iar cei care se fac vinovați de frauda bancară vor fi trași la răspundere.

„Sunt absolut convins că raportul detaliat al companiei „Kroll”, care urmează să fie transmis organelor de drept din R. Moldova în luna ianuarie 2018, justifică decizia mea din 2014 de a invita această companie pentru a investiga frauda bancară, de a afla numele celor care au devalizat băncile și de a ne ajuta să recuperăm banii. Sunt sigur că această activitate migăloasă a celor de la „Kroll” ne va apropia de momentul în care noi vom afla adevărul. Salut activitatea „Kroll” și aștept raportul final, pentru ca să fie accelerat procesul de investigații și de aflare a adevărului”, a declarat astăzi ex-premierul Leancă, după publicarea sintezei raportului Kroll.

De asemenea, viitorul vicepremier în Guvernul Filip i-a taxat dur pe cei care în ultimii trei ani l-au acuzat că ar fi părtaș la acest furt.

„Pe parcursul ultimilor trei ani, tot felul de prieteni și neprieteni, critici, „mari experți” în domeniul bancar au lansat tot felul de speculații și manipulări. Obiectivul lor este de a deturna situația reală. Au venit cu diferite minciuni, inclusiv privind motivele eliberării garanției de stat din 2014 și care au fost efectele. Spun că s-au furat banii din garanția emisă atunci, dar nici nu s-au obosit să se uite când a fost emisă și când puse efectele ei în acțiune. Dacă tot se face referire la 25-26 noiembrie 2014, atunci îi rog mult să vadă când au început efectele acestei garanții. În ziua de 29 noiembrie, atunci când a fost aplicată administrarea specială ale acestor bănci, când au venit mascații de la CNA și au arestat stampilele și au limitat drepturile funcționarilor de la BEM și cealaltă bancă”, a subliniat sursa citată.

CITIȚI ȘI SINTEZA celui de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson: „Împrumuturile acordate de cele trei bănci din R. Moldova societăților din „grupul Șor” au totalizat 2,9 miliarde de dolari între 2012 și 2014”

Iurie Leancă a adus exemple prin care guvernele altor state au procedat la fel, atunci când a venit vorba de salvarea unor bănci.

„Noi nu aveam altă alternativă atunci. În ultimii 30 de ani, guvernele altor state au acționat la fel în 140 de cazuri. Chiar în ultimele luni Guvernul Italiei a acordat o garanție de 17 miliarde de euro pentru două bănci. Cele două bănci măcar nu erau de sistem. Am emis acea garanție pentru a salva depunerile persoanelor fizice și ale instituțiilor de stat”, a conchis liderul PPEM.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md