16:24:50 04.05.2024
Stiri

Speriați de FISC că vor plăti penalități, mii de cetățeni ai R. Moldova au mers la notar să perfecteze contracte de dare în chirie a bunurilor imobile

Economie 22.12.2017 14:00 Vizualizări2937 Autor: Ziarul National
Speriați de FISC că vor plăti penalități, mii de cetățeni ai R. Moldova au mers la notar să perfecteze contracte de dare în chirie a bunurilor imobile
Poză simbol


Speriați de fisc că vor plăti penalități, mii de cetățeni ai R. Moldova au mers la notar să perfecteze contracte de dare în chirie a bunurilor imobile și au plătit în bugetul de stat peste 1,3 milioane de lei.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, de la 30 iulie curent și până în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate 4 126 de astfel de contracte, dintre care în municipiul Chișinău – 2 617, la Nord – 885 de contracte, în zona de Centru - 566, iar la Sud - 58 de contracte.

Inspectorii fiscali au efectuat un șir de controale la persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile, fiind calculate suplimentar la buget plăți de bază în valoare de peste 1,146 de milioane de lei, penalități în valoare de peste 117 mii de lei, dar și amenzi în sumă de 49,3 mii de lei.

Inspectorii fiscali anunță că au organizat ședințe de informare cu circa 1 500 de administratori de blocuri și entități ce prestează servicii de intermediere în transmiterea în locațiune a bunurilor imobile și au identificat 6 904 de persoane fizice-proprietari care potențial transmit în chirie bunurile imobile.

Fiscul amintește că persoanele fizice care dau în chirie bunuri imobile trebuie să se conformeze legislației și să achite impozitul în mărime de 7 la sută din veniturile obținute.

Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

Cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția Deservire Fiscală), în raza căreia își au domiciliu de bază.

Persoanele fizice care nu își onorează obligațiile riscă amenzi și sancțiuni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md