09:57:05 26.04.2024
Stiri

Usatîi îi solicită procurorului general să transfere DOSARUL privind tentativa de omor a lui Gorbunțov în Marea Britanie: „Sunt gata să depun declaraţii și să mă prezint la audieri”

Anticorupție 20.12.2017 16:01 Vizualizări2779 Autor: Ziarul National
Usatîi îi solicită procurorului general să transfere DOSARUL privind tentativa de omor a lui Gorbunțov în Marea Britanie: „Sunt gata să depun declaraţii și să mă prezint la audieri”


Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, solicită autorităților competente din R. Moldova să transfere dosarul penal deschis în cazul tentativei de omor a așa-zisului „bancher negru”, Gherman Gorbunțov, în Marea Britanie. O cerere în acest sens a fost adresată procurorului general, Eduard Harunjen.

În cerere, Usatîi spune că procurorul de caz, Vitalie Busuioc, nu a cercetat împrejurările şi circumstanţele, dar în secret, fără ca să știe nici avocații săi, a dispus punerea sa sub învinuire. „Ordonanţa de pornire a cauzei penale şi ordonanţa de punere sub învinuire au fost contestate procurorului ierarhic superior şi ulterior în instanţa de judecată, pe motiv de ilegalitate şi nulitate”, explică Usatîi în cererea sa.

De asemenea, acesta spune că, atunci când erau examinate contestațiile, organul de urmărire penală a invocat faptul că apărarea nu a demonstrat existenţa cauzei penale pornite pe faptul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunţov.

Acesta mai indică faptul că însuşi Gorbunţov a confirmat nu o singură dată, inclusiv într-un interviu oferit jurnaliştilor, că organele competente ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au pornit o cauză penală pe cazul dat.

„Potrivit Codului Procesual Penal, declaraţiile lui Gorbunțov reprezintă probe care constată o împrejurare importantă pentru soluţionarea justă a cauzei. Faptul existenței cauzei penale pornite în Marea Britanie a fost confirmată şi de procurorii Lilian Bacalâm şi Vitalie Busuioc. În cadrul conferinţei de presă, procurorii sus-numiţi, pe lângă faptul că m-au acuzat şi judecat public, au susţinut şi faptul că organul de urmărire penală a făcut cerere către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord unde s-a arătat disponibil să conlucreze cu acestea la stabilirea adevărului în cazul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunţov”, susține primarul de Bălți.

Astfel, liderul „Partidului Nostru”, e de părere că cercetarea paralelă în R. Moldova a fost intentată pentru a încurca organelor competente din Marea Britanie să stabilească adevăraţii complici ai acestei tentative de omor, mai ales că anterior „killer-ul Vitalie Proca, care a comis atentatul asupra lui Gorbunţov, a declarat într-un interviu că comanditarul crimei este Vladimir Plahotniuc”.

„În circumstanţele expuse, nu am încredere în organul de urmărire penală din R. Moldova şi întru stabilirea adevărului şi încetării persecutării mele pe criterii politice sunt gata să depun declaraţii şi să contribui la conlucrarea cu organele de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unde sunt gata să mă prezint oricând şi sunt de acord să fiu supus şi audierii mele la poligraf”, a mai adăugat Usatîi în cererea sa.

Deocamdată, Procuratura Generală nu a venit cu un răspuns la solicitarea făcută de Renato Usatîi.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md