04:15:39 27.04.2024
Stiri

Declarația a zeci de ONG-uri din R. Moldova cu privire la cercetarea IMAS: „Sondajele sociologice trebuie să afle opinia societății, nu să o manipuleze”

Social 18.12.2017 16:39 Vizualizări1587 Autor: Ziarul National
Declarația a zeci de ONG-uri din R. Moldova cu privire la cercetarea IMAS: „Sondajele sociologice trebuie să afle opinia societății, nu să o manipuleze”


Treizeci și nouă de organizații ale societății civile din R. Moldova au semnat astăzi o declarație în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu formularea părtinitoare a întrebărilor în cadrul sondajului sociologic IMAS, lansat la 12 decembrie curent și realizat la comanda Partidului Democrat.

Potrivit semnatarilor declarației, formularea întrebărilor a influențat opinia respondenților în ceea ce privește activitatea sectorului necomercial și, implicit, rezultatele sondajului.

„Una din rigorile elaborării unui chestionar pentru realizarea sondajelor sociologice este formularea imparțială a întrebărilor, iar unele întrebări au fost concepute să ducă la concluzii eronate și denigratoare față de activitatea sectorului asociativ. De exemplu, întrebarea „Unele ONG-uri, cu susținerea PCRM, Platforma DA și Partidul Nostru, au venit cu inițiativa de a organiza un referendum pentru anularea votului mixt? Ce părere aveți despre aceasta?”. Deși această întrebare pretinde să obțină exprimarea atitudinii respondenților față de ideea de organizare a referendumului de anulare a votului mixt, formularea este distorsionată premeditat pentru a induce spre răspunsuri de neacceptare prin sintagma „cu susținerea PCRM, Platforma DA și Partidul Nostru”, care motivează respondenții care nu agreează aceste formațiuni politice să ofere răspunsuri negative. Mai mult, această întrebare distorsionează realitatea, deoarece decizia ONG-urilor de a organiza referendumul nu a fost determinată de susținerea partidelor politice”, se arată în declarație.

În opinia semnatarilor, consecutivitatea întrebărilor în raport a reprodus consecutivitatea acestora în chestionar și aceasta a fost concepută pentru „a induce răspunsuri favorabile comanditarului studiului”: „Astfel, un asemenea sondaj riscă să nu reprezinte părerea autentică a cetățenilor și nu poate constitui un mijloc adecvat de evaluare a opiniei publice și ulterior de informare a acesteia”.

„Organizațiile semnatare condamnă acțiunile de manipulare ale autorului și comanditarului sondajelor. Se pare că aceste acțiuni au scopul de a fundamenta atacurile împotriva organizațiilor societății civile și creează un mediu nefavorabil de activitate a organizațiilor societății civile. Subminarea importanței organizațiilor societății civile constituie un semnal clar de amenințare a democrației. Organizațiile semnatare invită respectuos autorul sondajelor să reconsidere metodologia acestora și modul de formulare a întrebărilor, astfel încât să fie exclusă orice aparență de manipulare. Semnatarii solicită Partidului Democrat din Moldova să aplice angajamentele declarate față de respectarea libertății de asociere și să înceteze orice acțiuni de subminare a activității organizațiilor societății civile în Republica Moldova”, cităm din aceeași declarație.

CITIȚI și Cei de la IMAS susțin că au fost ȘANTAJAȚI și amenințați de către unii reprezentanți ai societății civile: „Nu ne mai propuneți diverse târguri sau beneficii colaterale”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md