12:15:32 26.04.2024
Stiri

Comisia de la Veneția: „Criticile aduse Legii Învățământului din Ucraina sunt JUSTIFICATE”

Știri 11.12.2017 14:40 Vizualizări1365 Autor: Ziarul National
Comisia de la Veneția: „Criticile aduse Legii Învățământului din Ucraina sunt JUSTIFICATE” Flacaratv


Comisia de la Veneția s-a pronunțat pe marginea art. 7 din Legea Învățământului din Ucraina care se referă la predarea disciplinelor în limba de stat, informează Romanian Global News.

Potrivit serviciului de presă al Consiliului Europei, Comisia consideră promovarea și consolidarea limbii de stat un obiectiv legitim și demn, dar în același timp acceptă criticile justificate cu privire la îngrădirea accesului la învățământ în limba maternă pentru minoritățile naționale.

În mod special, se subliniază că articolul 7 din această lege se deosebește foarte mult de proiectul de lege care a fost discutat cu minoritățile naționale.

„Acest articol conține inexactități importante și, după cum se observă, nu pare să asigure recomandările necesare pentru a putea aplica obligațiile internaționale și constituționale ale Ucrainei. Nu este clar cum sunt asigurate garanțiile privind accesul la studii în limba maternă", se spune în comunicat.

Comisia de la Veneția atrage atenția că noua lege nu prevede nicio decizie pentru limbile care nu sunt limbi oficiale ale UE, în special pentru limba rusă.

„Atitudinea mai puțin favorabilă față de aceste limbi este dificil de justificat. Prin urmare, există o problemă de discriminare", se indică în decizia Comisiei de la Veneția.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a salutat adoptarea de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei a Opiniei sale privind prevederile art. 7 al Legii educației din Ucraina, care se referă la folosirea, în educație, a limbii de stat, a limbilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a altor limbi, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, 8 decembrie, și preluat de Romanian Global News.

MAE reamintește că, în contextul demersurilor diplomatice ferme întreprinse pentru promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, România a solicitat Ucrainei consultarea Comisiei de la Veneția cu privire la Legea educației și preluarea opiniei Comisiei în legislația ucraineană. De asemenea, reamintește că în contactele bilaterale directe cu partea română, partea ucraineană și-a asumat, la cel mai înalt nivel, obligația de a remedia problemele create de lege, în special de art. 7 al acesteia, prin aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Opinia Comisiei de la Veneția confirmă evaluarea României cu privire la impactul negativ al art. 7 din legea amintită asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina, inclusiv a celor aparținând minorității române. Comisia de la Veneția critică art. 7 din legea amintită și cere modificarea sa, apreciind că acesta este vag, lipsit de precizie juridică și de claritate și nu garantează în mod adecvat dreptul la educație în limba minorităților. Comisia cere astfel amendarea art. 7 și înlocuirea sa cu un text mai echilibrat și mai clar. Comisia constată, așa cum a susținut constant partea română, că Legea implică o diminuare a oportunităților de învățare în limbile minorităților, putând fi ridicată chiar o problemă de constituționalitate a Legii", se arată în comunicatul MAE.

Pe de altă parte, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrii Parubii, a declarat că niciun fel de modificări în articolul 7 privind limbile de învăţământ al Legii educaţiei nu vor fi făcute.

În cadrul conferinţei din regiunea Lviv, consacrate Zilei autoadministrării locale, şeful Legislativului a precizat că a avut o convorbire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi „s-a convenit că articolul 7 al Legii „Cu privire la învăţământ" nu va fi schimbat şi că el va rămâne în redacţia adoptată".

Potrivit lui, articolul 7 al legii a devenit obiect de discuţie nu numai în Ucraina, dar şi în rândul comunităţii internaţionale. Andrii Parubii a amintit că înainte de adoptarea legii a fost creat un grup de lucru, datorită cărui fapt s-a ajuns la o formulare de compromis, care, pe de o parte, apără limbile minorităţilor naţionale, iar, pe de altă parte, face obligatorie însuşirea de către toţi a limbii de stat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md