07:42:25 26.04.2024
Stiri

Un bloc locativ, într-un penitenciar din R. Moldova: Cine dintre deținuți va fi transferat acolo

Social 02.12.2017 15:20 Vizualizări2154 Autor: Ziarul National
Un bloc locativ, într-un penitenciar din R. Moldova: Cine dintre deținuți va fi transferat acolo
Poză simbol


În Penitenciarul nr. 9 Pruncul a fost inaugurat, zilele trecute, un sector locativ pentru deținuți.

Aici vor fi transferați deținuții dependenți de droguri pentru a beneficia de asistență psiho-socială și a-i ajuta să scape de viciu.

Comunitatea terapeutică pentru condamnaţii dependenţi de droguri este o metodă inovativă în sistemul penitenciar din R. Moldova, ce va consolida pachetul de servicii pentru această categorie de persoane şi le va oferi siguranţa de a nu interacţiona cu factori negativi ce pot condiţiona consumul.

„În țările Europei de Est, noi suntem primii în aplicarea tehnicilor noi de lucru cu deținuții și în implementarea programului de susținere cu metadonă. În anul curent, au fost antrenați 11 deținuți în tratamentul Hepatitei C. Consider că acest fapt indică tendințe noi de a asigura în Republica Moldova un sistem execuțional bazat pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.Sperăm că această mare diferență, de atitudine în primul rând, să-i facă pe deținuții noștri să accepte mai ușor provocarea de a veni în aceste spații și de accepta programul”, a afirmat secretarul general de stat de la Ministerul Justiției, Anatolie Munteanu, prezent la eveniment.

Potrivit datelor Departamentului Instituțiilor Penitenciare, în anul 2017, din numărul total al deținuților, 5,4% (470 de oameni) erau dependenți de droguri, luați la evidenţă medicală, iar 5,1% constituie persoane cu infracţiuni privind circulaţia substanţelor narcotice. Consumul reprezintă atât o cale de răspândire a bolilor infecţioase transmisibile, ce pot genera adevărate focare de infecţie, cât şi un factor al violenţei între deţinuţi.

Proiectul de creare a sectorului locativ pentru reabilitare, numit comunitatea terapeutică, a fost implementat în comun cu experţii norvegienii şi reprezentanţii Pompidou Grup al Consiliului Europei (CoE).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md