15:53:57 10.05.2024
Stiri

RAPORT // Autoritățile de la Chișinău NU au îndeplinit nici jumătate dintre acțiunile din Foaia de parcurs pentru realizarea reformelor

Social 01.12.2017 14:40 Vizualizări2328 Autor: Ziarul National
RAPORT // Autoritățile de la Chișinău NU au îndeplinit nici jumătate dintre acțiunile din Foaia de parcurs pentru realizarea reformelor CRJM


Deși Parlamentul și Guvernul și-au propus, pe 5 iulie curent, să întreprindă mai multe măsuri vizând implementerea unui șir de angajamente urgente prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, prin aprobarea unei Foi de parcurs, rezultatele obținute până acum sunt modeste.

Un raport al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Centrului de Resurse Juridice din Moldova, care monitorizeză implementarea acestei Foi de parcurs, arată că, până la 22 noiembrie curent, autăritățile nu au îndeplinit nici jumătate din ceea ce și-au propus.

Mai exact, obiectivul cu cel mai înalt nivel de implementare - de 50% - ține de îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri. Reformele din sectorul financiar-bancar, pe de o parte, și în cel care ține de educație, cultură, știință, pe de altă parte, au fost implementate în proporție de doar 25% fiecare.

Igor Boțan de la „ADEPT” a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că din cele 51 de acțiuni stabilite în Foaia de parcurs, 26 au fost planificate pentru perioada iulie – noiembrie și doar 11 au fost realizate, celelalte fiind în proces de realizare.

Din cele 11 acțiuni realizate, patru au fost apreciate de experți ca fiind „realizate cu rezerve”, pentru că fie nu a fost respectat procesul de transparență decizională, fie au un conținut care necesită îmbunătățiri substanțiale.

Una dintre cele mai vizibile realizări a fost reforma Guvernului, dar experții au notat că, în cazul secretarilor de stat, nu au fost delimitate clar funcțiile politice de cele administrative.

Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova a atras atenția asupra mai multor inițiative ale guvernării care dăunează reformelor din sectorul justiției, cum ar fi cea de a subordona Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale Serviciului Fiscal, deși aceasta era în subordinea Centrului Național Anticorupție. Deși instituția a fost creată în primăvara acestui an și chiar a fost ales directorul, în octombrie curent deputați au votat în prima lectură un proiect de lege care răstoarnă ceea ce s-a aprobat anterior cu privire la această instituție.

Vedeți mai jos cum au realizat sau nu autoritățile acțiunile din fiecare categorie pe care și le-au propus în vara 2017:

  • în domeniul reformei administrației publice din cele 6 acțiuni monitorizate, 2 acțiuni au fost realizată cu rezerve, 3 acțiuni sunt în curs negativ de realizare și 1 acțiune este în curs pozitiv de realizare;
  • În domeniul justiției și combaterea corupției au fost monitorizate 10 acțiuni, dintre care 8 sunt în curs pozitiv de realizare și 2 sunt în curs negative de realizare;
  • În domeniul drepturilor și libertaților fundamentale din cele 9 acțiuni monitorizate, 5 sunt în curs pozitiv de realizare, 3 sunt în curs negativ de realizare și 1 acțiune este realizată fără rezerve.
  • În domeniul guvernanței în sectorul financiar-bancar din cele 8 acțiuni monitorizate, 2 au fost realizate fără rezerve, 5 sunt în curs pozitiv de realizare și 1 în curs negativ de realizare;
  • În domeniul îmbunătățirii climatului investițional și a mediului de afaceri, din cele 10 acțiuni monitorizate, 4 au fost realizate fără rezerve, 1 a fost realizată cu rezerve, 1 în curs negativ de realizare, 3 în curs pozitiv de realizare și 1 nu este inițiată.
  • În domeniul sectorului agricol și siguranței alimentare din cele două acțiuni monitorizate, ambele sunt în curs pozitiv de realizare.
  • În domeniul educației, culturii, științei, din cele 4 acțiuni monitorizate, 1 a fost realizată cu rezerve și 3 sunt în curs pozitiv de realizare.
  • În domeniul programelor sociale, din cele două acțiuni monitorizate, una este în curs pozitiv de realizare, iar alta este în curs negativ.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md