11:14:33 26.04.2024
Stiri

R. Moldova și Georgia, priorități comune în relația cu UE: „Împreună reprezentăm mai multă forță și acest lucru ne va ajuta”

Politică 29.11.2017 15:00 Vizualizări975 Autor: Ziarul National
R. Moldova și Georgia, priorități comune în relația cu UE: „Împreună reprezentăm mai multă forță și acest lucru ne va ajuta”


Premierul Pavel Filip și omologul său georgian, Giorgi Kvirikashvili, consideră că relația dintre R. Moldova și Georgia este una specială, marcată de susținere reciprocă. Declarații în acest sens au fost făcute la Tbilisi, în cadrul unei întrevederi oficiale dintre cei doi premieri.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, Pavel Filip se află pentru prima dată în Georgia în calitate de premier, dar anul acesta a avut deja trei întrevederi cu omologul său Giorgi Kvirikashvili.

În cadrul dialogului, prim-miniștrii Filip și Kvirikashvili s-au referit la dezvoltarea colaborării în domeniul comercial-economic, al turismului, în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic bilateral, precum şi la dezvoltarea cooperării în cadrul organizaţiilor internaţionale şi a iniţiativelor regionale, notează sursa citată.

Un subiect aparte al discuțiilor dintre oficiali l-a constituit implementarea Acordurilor de Asociere cu UE. În acest sens, premierii au menționat că R. Moldova și Georgia au priorități comune în relația cu UE și este important de a împărtăși experiența și bunele practici. „Am convenit să avem o colaborare și mai bună pe acest segment. Împreună reprezentăm mai multă forță și acest lucru ne va ajuta în realizarea obiectivelor propuse”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, premierul georgian a apreciat reformele instituționale realizate de Guvernul R. Moldova, menționând că progresul în implementarea agendei europene este vizibil. „Pentru noi este foarte important succesul R. Moldova pentru că avem aceeași direcție de dezvoltare. Suntem deschiși pentru a intensifica colaborarea”, a spus Giorgi Kvirikashvili, conform serviciului de presă al Executivului de la Chișinău.

De asemenea, cei doi premieri au apreciat începutul activității în acest an a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică, precum și dinamizarea cooperării dintre antreprenorii din R. Moldova și Georgia. S-a convenit ca următoarea şedinţă a Comisiei să aibă loc în primăvara anului viitor la Chişinău.

Părțile au vorbit și despre cooperarea în cadrul Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică - GUAM. Pavel Filip a transmis felicitări autorităților georgiene în contextul exercitării cu succes a președinției GUAM și a confirmat interesul R. Moldova de a continua inițiativele promovate și pe parcursul anului 2018, când țara noastră va prelua președinția acestei organizații.

Pavel Filip și Giorgi Kvirikashvili au reiterat susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor teritoriale de pe teritoriile celor două state, inclusiv prin implicarea în procesul de negocieri a partenerilor internaționali. „Am convenit să avem o solidaritate regională pe această dimensiune. Este important să avem o comunicare permanentă și să facem schimb de informații privind progresele obținute”, a conchis Pavel Filip.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul Pavel Filip l-a invitat pe omologul său din Georgia să efectueze o vizită oficială în R. Moldova. De asemenea, premierii au convenit să organizeze Zilele Culturii R. Moldova la Tbilisi şi Zilele Culturii Georgiei la Chişinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md