14:24:02 26.04.2024
Stiri

Care este diferența dintre bacon, pancetta și prosciutto

Știri 28.11.2017 08:30 Vizualizări2475 Autor: Ziarul National


Care este diferența dintre bacon, pancetta și prosciutto Sursa: clickpoftabuna.ro

Cu siguranță te-ai lovit de aceste denumiri în bucătărie de-a lungul timpului. Dacă nu știi cu exactitate care este diferența între ele, îți spunem cum să le deosebești pe fiecare în parte.

Prosciutto

Obținut din pulpă de porc sau mistreț, prosciutto se găsește atât sub formă crudă - prosciutto crudo - dar și gătit – prosciutto cotto. Bucata de carne este frecată cu sare și uscată la aer timp îndelungat, timp de câteva luni sau chiar ani. Cele mai cunoscute sortimente se produc în diferite regiuni ale Italiei, fiind denumită și „șunca Italiei“, unele dintre ele fiind preparate respectând tehnici foarte vechi. Fiecare tip de prosciutto are un gust și o aromă specifică, influențate de sarea folosită dar și de aer, întrucât carnea împrumută puțin din zona în care este lăsată să se usuce.

Bacon

Întâlnit în multe rețete apetisante, baconul este conservat în cea mai mare parte cu sare și diverse condimente, pus la uscat, apoi afumat la rece timp de câteva ore, ceea ce îl păstrează crud. Carnea care este doar maturată este șuncă. Esența lui vine practic din grăsimea de porc de pe burtă, care conține și slănină, deși poate fi făcut din mai multe părți ale animalului. Pentru a-l prăji în tigaie nu ai nevoie de ulei, întrucât acesta se poate găti în propria grăsime. Este important să nu folosești o tigaie deja încinsă atunci când îl rumenești și să nu miști fâșiile de bacon până când acestea nu încep să se desprindă singure și să se strângă. Poate fi gătit și la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Pancetta

Asemănătoare cu baconul, pancetta diferă prin modul de preparare. Pregătită simplu, doar prin sărare și condimentare cu diverse ierburi aromatice, este pusă apoi la uscat pentru conservare. O găsești de obicei tăiată fâșii foarte subțiri sau cubulețe. Se rumenește la fel ca baconul, fiind folosită în multe rețete. Ambele sunt însă bucăți de carne crudă, care trebuie gătită înainte de a fi consumată.

Sursa: clickpoftabuna.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md