11:14:29 26.04.2024
Stiri

Candu vede tentă POLITICĂ în inițiativa de a organiza un referendum privind abrogarea sistemului mixt: „Cred că va fi un exercițiu EȘUAT”

Politică 26.11.2017 10:30 Vizualizări3029 Autor: Ziarul National
Candu vede tentă POLITICĂ în inițiativa de a organiza un referendum privind abrogarea sistemului mixt: „Cred că va fi un exercițiu EȘUAT”


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu crede că referendumul privind abrogarea sistemului mixt de vot, anunțat de societatea civilă, va avea sorți de izbândă și asta pentru că în spatele inițiatorilor ar sta unele „forțe politice”.

„Este o inițiativă pe care au dreptul să și-o asume cei din așa-numita societate civilă, fiindcă eu văd mai multă tentă politică în cazul de față. Eu văd că deja se depășește elementul de societate civilă, dar să nu intrăm în calificative”, a declarat Candu în cadrul unei emisiuni televizate de la RTR.

Potrivit sursei citate, este consfințit în Constituție faptul că cetățenii pot cere modificarea legislației prin intermediul unui referendum. „Este clar prevăzută procedura, numărul de semnături. Dacă vor reuși, atunci bravo, jos pălăria în fața lor. Dar toate măsurătorile, toate sondajele de opinie arată că majoritatea cetățenilor R. Moldova doresc sistemul electoral mixt și vor să-și aleagă direct reprezentantul lor în Parlament. De aceea, tind să cred că va fi un exercițiu eșuat. Totuși, inițiativa le aparține și sunt liberi s-o realizeze”, a conchis Andrian Candu.

Amintim că mai multe organizații neguvernamentale din R. Moldova, printre care Institutul de Politici Publice și Transparency International Moldova, au anunțat săptămâna aceasta că inițiază un referendum legislativ de anulare a sistemului mixt, aprobat de Parlament în vara anului 2017.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme din R. Moldova, a precizat că este vorba de o inițiativă civică, neafiliată politic, prin care se dorește anularea „deciziei abuzive” de a aproba sistemul mixt, care afectează partidele de opoziție, dar și cetățenii care votează.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md