13:16:51 10.05.2024
Stiri

RAPORT „PROMO-LEX” // Cum își bat joc de cetățeni așa-zisele autorități din Transnistria: Amenzi pentru alfabetul latin, sumă exorbitantă pentru un liceu cu predare în limba română și fermieri lipsiți de pământuri

Politică 13.11.2017 16:20 Vizualizări1779 Autor: Ziarul National
RAPORT „PROMO-LEX” // Cum își bat joc de cetățeni așa-zisele autorități din Transnistria: Amenzi pentru alfabetul latin, sumă exorbitantă pentru un liceu cu predare în limba română și fermieri lipsiți de pământuri


Situația drepturilor cetățenilor din stânga Nistrului nu s-a îmbunătățit nici în prima jumătate a anului 2017, constată Asociația „Promo-Lex” într-un raport recent, libertatea circulației, dreptul la educație și la proprietate fiind încălcate în continuare în regiunea transnistreană.

Potrivit autorilor raportului, astăzi în Transnistria, dacă utilizezu alfabetul latin pentru limba „moldovenească”, riști o amendă de peste 50 de euro. În cazul Liceului „Evrica” din Râbnița, instituția este obligată să plătească peste 30 000 de euro anual în așa-zisul buget transnistrean pentru închirierea sălilor de studiu.

Totodată, locuitorii din raionul Dubăsari continuă să rămână fără terenurile lor agricole deja timp de 13 ani, în timp ce așa-numita administrație transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenți economici locali. Aceste terenuri au o suprafață de circa 6 500 de hectare, aproape jumătate din teritoriul acestui raion.

Cele 33 de posturi vamale ilegale continuă să creeze piedici directe pentru exercitarea dreptului la libera circulație, inclusiv prin obligația de completare a „cărții migraționale”, iar practica menținerii listelor cu persoane „indezirabile” mai este prezentă.

Experții de la „Promo-Lex” constată că, deși președintele Igor Dodon se laudă că a stabilit o relație de amiabilă cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Putin și cu alți oficiali din administrația Kremlinului, nu au au avut loc și abordări concrete ale acestor probleme. La rândul lor, funcționarii din Biroul pentru reintegrare, după cele circa 50 de întâlniri cu partenerii externi, nu au stabilit un mecanism eficient de observare sau asigurare a drepturilor omului în regiune.

Mai mult, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200 000 de euro. Pe de altă parte, în urma hotărârii Curții Constituționale prin care au fost declarate ilegale trupele și bazele militare staționate pe teritoriul Moldovei, dar controlate de către alte state, Tiraspolul a simplificat la maximum mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md