00:54:07 27.04.2024
Stiri

Banca de pe locul trei în Top 100 cele mai mari bănci din Europa vine în R. Moldova! A pus ochiul pe cea mai mare instituție bancară din Chișinău

Economie 08.11.2017 10:16 Vizualizări2267 Autor: Ziarul National
Banca de pe locul trei în Top 100 cele mai mari bănci din Europa vine în R. Moldova! A pus ochiul pe cea mai mare instituție bancară din Chișinău aktualnews.ro


Banca Transilvania (BT) intenţionează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participaţie iniţială de peste 39% din capitalul social al acesteia.

Conform unui comunicat al BT remis Agerpres, este pentru prima oară în ultimii zece ani când o banca din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe piaţă.

„Tranzacţia va respecta toate prevederile legii pieţei de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naţionale a României şi a Băncii Naţionale a Moldovei pentru aceasta investiţie”, se menţionează în comunicat.

Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri - BT şi BERD - vor deţine împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislaţia în vigoare, aceştia vor face o ofertă pentru achiziţionarea celorlalte acţiuni.

„Suntem încântaţi să ne alăturăm BERD-ului şi celorlalţi acţionari în demersul de a dezvolta piaţa bancara locală şi de a susţine economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o banca solidă, bine poziţionată pe piaţa bancară din Republica Moldova. Vedem potenţial de creştere pe liniile de business pe care în mod tradiţional Banca Transilvania are o bogată expertiză - IMM, retail, microcompanii - precum şi în ceea ce priveşte serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambiţios ne bazăm inclusiv pe continuarea şi dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noştri tradiţionali”, a declarat Horia Ciorcila, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienţi, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii. În iunie 2017, Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piaţă din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piaţă, de 39%. De asemenea, banca deţinea peste 17% cota de piaţă ca număr de carduri (aproape 285.000), aproape 25% cota de piaţă ca număr de POS-uri şi peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianţi.

Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România şi nucleul Grupului Financiar BT. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM şi Retail. Banca are 2,2 milioane de clienţi, peste 7.000 de angajaţi şi peste 500 de sedii. Grupul BT are expertiza în Republica Moldova din 2008 datorită subsidiarei BT Leasing MD, lider de piaţă în Republica Moldova în funcţie de valoarea finanţărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Menționăm că BT se află pe locul 3 în Top 100 cele mai mari bănci din Europa. Clasamentul este realizat de SeeNews, pe baza activelor instituțiilor bancare din 2016.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md