09:48:07 26.04.2024
Stiri

Acțiuni în toate localitățile din R. Moldova pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane: „Cu regret, populația nu conștientizează riscurile”

Economie 03.11.2017 12:43 Vizualizări1622 Autor: Ziarul National
Acțiuni în toate localitățile din R. Moldova pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane: „Cu regret, populația nu conștientizează riscurile”
Poză simbol


Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță acțiuni în toate localitățile R. Moldova pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, în special în regiunile limitrofe frontierei cu Ucraina.

Măsurile sunt luate în conformitate cu o dispoziție a premierului Pavel Filip, după ce, pe 27 octombrie curent, a fost înregistrat un focar de pestă porcină în satul Palanca din raionul Ștefan Vodă.

Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că boala a fost importată din Ucraina, unde este epidemie de pestă porcină: „Nu se respectă interdicția de a aduce din Ucraina a produselor interzise. Cu regret, populația nu conștientizează riscurile”.

Vsevolod Stamati, șeful adjunct al ANSA, a informat că la Palanca au fost întreprinse de urgență măsuri pentru a stopa răspândirea bolii, inclusiv au fost închise drumurile, iar medicii veterinari verifică în fiecare zi animalele. Pe drumul central a fost instituit un punct sanitar, iar intrările și ieșirile din sat sunt controlate.

În această localitate au pierit de boală șapte porci, iar alți opt au fost nimiciți prin incinerare. Pe moment, mai sunt suspecții de boală la încă patru porcine din cele peste 300 de animale care sunt în acest sat.

Cel mai probabil, boala a fost adusă de o persoană din acest sat care muncește la construcții din Ucraina și s-a întors acasă cu mezeluri din țara vecină, unde acestea sunt mai ieftine.

Tot Stamati a declarat că în 28 de localități din Ucraina, situate la frontiera cu R. Moldova, există focare de pestă porcină.

Amintim că, pe parcursul acestui an, în R. Moldova au mai fost înregistrate trei focare de pestă porcină în Soroca, Edineț și Dondușeni.

Începând cu luna octombrie a anului trecut, în R. Moldova este interzis importul de carne de porc și produse din carne de porc. Cu toate acestea, cetățenii au continuat să încerce să treacă astfel de produse peste graniță. Într-un an, polițiștii de frontieră au ridicat peste șapte tone de carne de porc sau mezeluri, stopând sute de tentative de a introduce astfel de produse în R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md