22:10:40 08.05.2024
Stiri

Prognoze METEO mai EXACTE în R. Moldova: Serviciul Hidrometeorologic de Stat, membru al rețelei EUMETNET

Social 02.11.2017 14:00 Vizualizări5223 Autor: Ziarul National
Prognoze METEO mai EXACTE în R. Moldova: Serviciul Hidrometeorologic de Stat, membru al rețelei EUMETNET PNUD Moldova


Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) promite să ofere publicului prognoze meteo mai exacte, de calitate și în conformitate cu standardele EUMETNET – asociația care include 31 de servicii meteorologice naționale din Europa și la care a aderat și R. Moldova.

Pentru a face datele meteo mai accesibile, SHS a lansat astăzi și o nouă pagină web, meteo.md, aliniată la cerintețe EUMETNET. Astfel, datele precise vor fi disponibile în timp real, iar navigarea va fi intuitivă și pe înțelesul utilizatorilor.

De asemenea, noul site va oferi publicului larg un sistem de informații grafice asupra pericolelor meteorologice potențiale și nivelului de vigilență, pentru domeniul geografic european.

„Avem o harta interactivă pe prima pagină, mult mai accesibilă și ușor de înțeles. Acum există și o rubrică cu Meteoalarm, care oferă sfaturi despre vremea excepțională. Întreg site-ul, inclusiv design-ul și structura, sunt mult mai accesibile”, a subliniat Dan Titov de la Centrul de Cercetare și GIS, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Noua versiune www.meteo.md mizează pe o bază de date modernă, bazată pe open source, fiind integrată cu www.meteoalarm.eu. Totodată, datele sunt prezentate interactiv și vizualizate grafic, sub formă de tabele sau hărți. Seturile de date vor acoperi rețeaua națională meteorologică, hidrologică și calitatea componentelor mediului. De asemenea, portalul oferă opțiuni de creare a buletinelor informative, alertelor, rapoartelor, certificatelor, extraselor din formulare predefinite.

„Vremea și clima nu au frontiere, iar sistemul de Meteoalarm este un bun exemplu pentru modul în care o regiune se poate uni pentru a răspunde unei provocări comune. Cu avertismente adecvate, oamenii pot acționa din timp pentru a reduce daunele și pierderea vieților atât din cauza dezastrelor naturale, cât și a celor provocate de om. Odată cu aderarea Moldovei la sistemul EUMETNET, factorii de decizie și publicul pot minimiza riscurile de dezastre și cele climatice, prevenindu-le și pregătindu-se din timp. Aceasta este o realizare foarte importantă pentru Moldova, pentru sporirea rezistenței țării la schimbările climatice”, a afirmat reprezentantul rezident adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller.

Reconstrucția completă și modernizarea siteului specializat din R. Moldova a avut loc în parteneriat cu Institutul Central de Meteorologie și Geodinamică din Austria în cadrul Proiectului „Suport la procesul național de planificare a adaptării la schimbările climatice”, implementat cu suportul Agenției pentru Dezvoltare a Austriei și finanțat de Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al Austriei. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Oficiul Schimbarea Climei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md