06:50:16 27.04.2024
Stiri

Coreea e dispusă să LANSEZE în R. Moldova câteva proiecte în domeniul energiei INTELIGENTE, eficienței energetice și tehnologiilor informaționale

Economie 01.11.2017 09:31 Vizualizări1842 Autor: Ziarul National
Coreea e dispusă să LANSEZE în R. Moldova câteva proiecte în domeniul energiei INTELIGENTE, eficienței energetice și tehnologiilor informaționale


Extinderea relațiilor comercial-economice moldo-coreene precum și lansarea unor proiecte în domeniul energiei inteligente, eficienței energetice și tehnologiilor informaționale au fost subiectul discuție în cadrul întrevederii de astăzi a reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) cu Yang Goo LEE, Ambasador al Republicii Coreea în Republica Moldova, cu reședința la Kiev.

Potrivit unui comunicat de presă al MEI, ambasadorul Yang Goo LEE a exprimat disponibilitatea părții coreene de a împărtăși experiență sa în domeniul eficienței energetice. În acest sens, a fost discutată oportunitatea lansării unui proiect-pilot în domeniul energiei inteligente (smart grid), precum și alte proiecte comune în domeniul eficienței energetice și tehnologiilor informaționale.

De asemenea, E.S. Yang Goo LEE a propus organizarea unui Forum de Afaceri Bilateral în anul 2018 pentru a valorifica oportunitățile oferite de ambele state și facilitarea cooperării între agenți economici din Moldova și Coreea.

În cadrul întrevederii, Alexandra Popa, șef al Direcției Cooperare Economică Internațională, a solicitat suportul Ambasadei Republicii Coreea în R. Moldova pentru facilitarea negocierilor pe marginea Acordurilor între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea economică, privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, precum și Convenției pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate. Toate documentele Acordului și Convenției se află la examinare la partea coreeană.

Potrivit informației prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în R. Moldova activează 7 întreprinderi cu capital coreean, cu investiții în valoare de 506,6 mii lei.

Volumul comerțului exterior între R. Moldova și Republica Coreea în ianuarie - august 2017 s-a majorat cu 15,53% și a însumat 17 mil. USD, urmare creșterii importului de mărfuri din Coreea. Exportul în perioada menționată a scăzut cu 9 % și a constituit 235 mii dolari SUA. Importul de mărfuri a înregistrat 16,73 mil. dolari SUA și s-a majorat cu 16 la sută față perioada similară din 2016.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md