16:19:38 26.04.2024
Stiri

Se caută 67 de deputați pentru a introduce LIMBA ROMÂNĂ în Constituție: Undă verde de la Curtea Constituțională

Politică 31.10.2017 12:43 Vizualizări5157 Autor: Ziarul National
Se caută 67 de deputați pentru a introduce LIMBA ROMÂNĂ în Constituție: Undă verde de la Curtea Constituțională


Curtea Constituțională (CC) a declarat astăzi constituțională inițiativa legislativă a 34 de deputați care propun redenumirea limbii din Constituție în limba română.

Înalta Curte a stabilit că această inițiativă nu face altceva decât să execute decizia CC din 5 decembrie 2013, care a stabilit că Declarația de independență a R. Moldova, unde este scris că în R. Moldova se vorbește limba română, prevalează Constituției adoptate câțiva ani mai târziu, în anul 1994.

Inițiatorul proiectului de lege, liberal-democratul Tudor Deliu, a salutat decizia magistraților constituționali, afirmând că acest aviz este „un prim pas pentru restabilirea adevărului istoric”, chiar dacă unii mai numesc limba „moldovenească din punct de vedere politic”, în pofida opiniei mai multor lingviști internaționali.

Deputatul a declarat că, în scurt timp, aceste proiect de lege pentru modificarea art. 13 din Constituție va fi înregistrat în Parlament și și-a exprimat speranța că și deputații democrați vor vota pentru redenumirea limbii din Legea Supremă, având în vedere că spicherul Andrian Candu a repetat de mai multe ori că vorbește în limba română.

Pentru modicarea Constituției este nevoie de votul a 67 de deputați, iar popular-europeanul Valeriu Ghilețchi consideră că pentru acest scop poate fi atins un compromis cu deputații democrați.

Ghilețchi a amintit că democrații vor să introducă în Constituție sintagma de „intergrare europeană”, iar acest lucru „poate constitui un element de discuții”, astfel încât să fie redenumită corect și limba din Constituție.

„Nu sunt convins că vom găsi 67 de voturi în Parlament. Oricum o să prevaleze decizia CC din 5 decembrie 2013”, a spus Ghilețchi.

Vedeți AICI lista deputaților care au semnat inițiativa legislativă privind modificarea art. 13 din Constituție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md