22:23:26 26.04.2024
Stiri

Chirtoacă, nemulțumit de anunțul lui Grozavu: „Din nou ni se fură sărbătorile de iarnă! De ce nu spuneți că va fi brad electoral?”

Social 31.10.2017 10:19 Vizualizări1355 Autor: Ziarul National
Chirtoacă, nemulțumit de anunțul lui Grozavu: „Din nou ni se fură sărbătorile de iarnă! De ce nu spuneți că va fi brad electoral?”


Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al capitalei, critică intenția Guvernului, sonorizată de viceprimarul interimar, Nistor Grozavu, de a organiza un Târg de Crâciun pe str. 31 august și a instala un al doilea brad lângă Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Chirtoacă este de părere că nu e treaba Guvernului să se ocupe de sărbătorile de iarnă și dezvăluie că guvernanții au fost întotdeauna deranjați de sărbătorilor din Piața Marii Adunări Naționale, fapt pentru care mută distracțiile de Crăciun „în spatele Guvernului”.

Totodată, primarul suspendat nu vede rostul unei „reparații cosmetice” pe str. 31 august, din moment ce aceasta va intra în reparație capitală la primăvara viitoare și acuză că acest lucru s-ar face „în scop electoral”.

Amintim că, ieri, Nistor Grozavu a anunțat că Târgul de Crăciun va fi inaugurat pe 15 decembrie curent și va funcționa până pe 14 ianuarie 2018.

Vedeți mai jos întreaga revoltă a lui Dorin Chirtoacă:

„Din nou ni se fură sărbătorile de iarnă!

În anul 2007, comuniștii au furat bradul, în 2008 - l-au arestat, după 10 ani, în 2017, „democrații" de azi îl lasa în PMAN, dar îl izolează, îl pun într-un fel de arest în Piață, iau sărbătoarea și oamenii din jurul său și, la indicație, îi „deportează” în spate, la ceafa Guvernului. Este ca și cum ai îmbrăca tot așa, la indicație, o căciulă cu fața la ceafă, după care spui mulțumim și te lauzi la toți cât de bine îți stă, menționând că ai purtat în mod greșit căciula până acum. Asta seamană cu Coreea de Nord sau mi se pare?

Sărbătorile, în special cele de iarnă, nu pot fi organizate „la indicație”, tocmai asta și le afectează, le fură și le strică toată atmosfera și feeria. Locul amplasării bradului și târgul de Crăciun trebuie să fie acela unde în mod obișnuit se adună oamenii din comunitate, unde le este drag să vină, că așa e deprinderea, că așa e tradiția. Trebuie să fie acolo unde se fac toate sărbătorile (Hramul, Independența, Ziua Limbii Române ș.a) și manifestațiile importante (Mari Anunări Naționale), acolo unde ne adunăm la bine și la rău. La noi aceasta s-a încetățenit a fi Piața Marii Adunări Naționale, o „Casă Mare” a Republicii Moldova unde sunt: statuia lui Ștefan cel Mare, Arcul de Triumf, Clopotnița, Catedrala și alte simboluri ale Plaiului Moldav. Oamenii nu sunt o turmă să îi muți de colo colo, iar organizarea sărbătorilor nu are nimic comun cu transhumanța. Sau poate la unii așa e tradiția atunci când le vin colindătorii să nu-i primească în fața casei, dar să-i ducă în spate, mai pe lângă poiețică și ocol?

De ce nu spuneți așa cum este, că în anii precedenți la Guvern, acolo „sus”, vă deranja zgomotul sărbătorilor de iarnă din PMAN și cereați în fiecare an să fie scurtat programul și muzica sa fie dată mai încet?

De ce nu spuneți că va fi brad electoral și veți aduce zilnic autocare cu copii din toată republica ca să-i felicitați, iar „în spate” va va fi mai comod, mai ușor, dar și mai departe de ochii lumii?

Care este sensul cheltuirii câtorva milioane de lei pe reparații în infrastructură acum, dacă la primăvară str. 31 August trebuie să fie reabilitată complet cum a fost și bd. Ștefan cel Mare? Ce șantier stradal se mai deschide la 1 noiembrie?

Troleibuzele și autobuzele care circulă pe 31 august cum o să se înghesuie toate pe str. Mateevici, care e și mai îngustă ca str. 31 August? Sau confortul Dvs. este mai presus decât necesitatea locuitorilor din sectoarele Râșcani, Ciocana, Telecentru în special de a se deplasa în și din centru?

Câți brazi o să avem: unul în PMAN - singur cuc, unul la Arcul de Triumf (al companiei „Orange", ca de obicei), unul în spatele Guvernului și mai unde?

Poate puneți pe 19 noiembrie la referendum întrebarea unde să fie bradul și sărbătoarea: în PMAN sau „în spate”? Ar fi mai util, dacă tot se chetuiesc 10 milioane de lei și dacă nici după 10 ani nu vă liniștiți și tot umblați de colo colo cu bradul prin oraș?

De unde în general deprinderea aceasta ca Guvernul să se ocupe de brad? De ce nu și la Cahul, Briceni, Bălți, Orhei, Tiraspol la urma urmei? Sau toate problemele au fost rezolvate, miliardul a fost găsit și ne-a rămas problema bradului?

Nu bradul în sine face sărbătoarea, ci oamenii adunați în jurul său, cu un vin fiert în mână, cu cântece de Crăciun care se aud de la căsuțe și adunați nu în spate, în tufari, dar în față, în locul unde le este drag să se adune de obicei și de capul lor. Și în niciun caz acolo unde li „se dă indicație" să se adune, chiar să fie ca în Paradis acolo, că așa și cântecul, și dansul tot la indicație vor fi, iar asta deja nu mai e sărbătoare.

Înțeleg ca se poate face frumos și acolo pe str. 31 August, iar serviciile municipale se vor strădui ca în fiecare an, dar cum va suna: „Mergem la brad, la sarbatoare în spatele Guvernului", „Bradul e în față, iar sărbătoarea e în spate!", „La Chișinău, sărbătorile de iarnă se vor sărbători pe 31 August (cu precizarea că nu este vorba de ultima zi a verii, ci așa se numește strada)".

Da, mai trebuie îmbunătățit conceptul sărbătorilor de iarnă din PMAN, dar orice tradiție are nevoie și de timp ca să se așeze și ceea ce se face trebuie să fie firesc, ca doar așa, într-o atmosfera caldă, firească, liniștită apare feeria sărbătorii!

Și cu inaugurarea sărbătorilor de iarnă pe 1 decembrie în PMAN la care s-a obișnuit să vină lumea, cum rămâne? Aceasta când, unde și cum se mută? Sau se mută în istorie?”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md