03:58:10 26.04.2024
Stiri

Experții atenționează că până acum NU a fost recuperat NICIUN LEU din frauda bancară

Economie 30.10.2017 15:21 Vizualizări1537 Autor: Ziarul National
Experții atenționează că până acum NU a fost recuperat NICIUN LEU din frauda bancară


Până acum, autoritățile R. Moldova nu ar fi recuperat niciun leu din banii fraudați din sistemul bancar prin intermediul celor trei bănci aflate acum în proces de lichidare.

Expertul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că, la momentul lichidării băncilor, cele trei instituții aveau obligații financiare în sumă totală de 25,7 miliarde de lei sau 1,3 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a obligațiilor, de 13,5 miliarde de lei, erau către alte bănci, alte opt miliarde - către persoanele fizice și 5,6 miliarde de lei - către cele juridice.

„Din cele 25,7 miliarde de lei, au fost recuperate până în prezent 3,3%, însă nu am recuperat niciun leu din banii fraudați. Toată suma este recuperată în mod natural, când oamenii vin singuri și își achită creditele, o altă parte – din vânzarea de active. Doar 204 milioane de lei au fost recuperate prin procedura de insolvabilitate”, a declarat Veaceslav Ioniță la evenimentul de prezentare a concluziilor unui raport de monitorizare a evoluțiilor din sistemul bancar, realizat de Transparency International Moldova și IDIS „Viitorul”.

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a remarcat faptul că autoritățile ar promova mai multe inițiative legislative dubioase (legalizarea capitalului, acordarea cetățeniei R. Moldova contra unor sume de bani, decriminalizarea fraudelor economice și trecerea Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale în subordinea Ministerului Finanțelor etc.) care ar avea scopul să legalizeze inclusiv banii fraudați și să-i scape de răspundere pe cei care au participat la așa-zisul furt al miliardului.

Autorii acestui raport sunt de părere, de asemenea, că autoritățile nu depun suficiente eforturi pentru a recupera prejudiciile cauzate și pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați. În timp ce cetățenii R. Moldova au fost impuși să întoarcă banii fraudați, unul dintre figuranții-cheie ai fraudei, Ilan Șor, este la libertate, exemplifică experții.

Menționăm că Ministerul Finanțelor arată că, până la 1 octombrie curent, de la cele trei bănci implicate în jaful bancar au fost recuperate peste 1,063 de miliarde de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md