22:19:34 26.04.2024
Stiri

România va cumpăra 227 de transportoare blindate Piranha americane, pentru care va plăti 895 de milioane de euro

Știri 29.10.2017 08:30 Vizualizări1917 Autor: Ziarul National
România va cumpăra 227 de transportoare blindate Piranha americane, pentru care va plăti 895 de milioane de euro  Economica


Guvernul a stabilit detaliile programului de înzestrare a Armatei Române cu transportoare blindate 8x8. Vor fi cumpărate transportoare Piranha de la compania americană General Dynamics. Primele 30 vor fi fabricate pe liniile de producţie ale companiei americane, iar restul - în România. Nota de plată este de 895 de milioane de euro, fără TVA.

Plata pentru achiziţia celor 227 de transportore blindate Piranha se va face, eşalonat, în perioada 2017-2021, potrivit documentelor guvernamentale consultate de ECONOMICA.NET. În total, 895 de milioane de euro. Este vorba despre un contract cadru, derulat în mai multe etape.

„Un prim contract subsecvent la acordul-cadru ce se încheie între Ministerul Apărării Naţionale şi General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH vizează achiziţia a 94 de transportoare 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5, dintre care 30 de bucăţi să fie furnizate în regim de urgenţă în maximum 18 luni de la data semnării primului contract subsecvent”, se arată în documentele Ministerului Apărării.

Primele 30 de transportoare vor fi fabricate în afara ţării, dar spocialiştii români vor avea acces în fabrica producătorului american, pentru a căpăta experienţa producerii ulterioare în România, în condiţiile în care a fost deja semnat un acord pentru integrarea producţiei la Uzina Mecanică Bucureşti între Guvern şi firma americană.

„Primele 30 vehicule vor fi produse şi livrate de pe linia de producţie a GDELS, în scopul instruirii „la locul de muncă” a angajaţilor Filialei Uzina Mecanică Bucureşti S.A.”, se arată în document.

Ulterior, cele 197 de transportoare vor fi fabricate la noi în ţară, potrivit angajamentelor dintre Guvernul României şi General Dynamics, şi tot aici vor fi şi reparate, atâta timp cât se vor afla în dotarea Armatei Române. În acest scop, va fi creat în România şi un centru de mentananţă.

Iată ce scrie în documentul Ministerului Apărării:

„satisfacerea şi protejarea interesului esenţial de securitate de către operatorul economic:

- angajamentul ferm, încheiat în formă autentică, privind integrarea şi producerea în România a 197 de transportoare 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5, precum şi fabricarea în România a următoarelor subsisteme: sistemul de protecţie balistică şi antimină (carcasă blindată), sistemul de armament, sistemul de comunicaţii şi informatică, aparatura de ochire şi observare şi sistemele de senzori.

îndeplinirea de către operatorul economic a obligaţiilor de securitate a aprovizionării:

- angajamentul ferm, încheiat în formă autentică, privind executarea lucrărilor de mentenanţă a transportoarelor pe durata ciclului de viaţă a acestora, pe teritoriul naţional;

- angajamentul ferm, încheiat în formă autentică, privind:

- realizarea transferului tehnologic către un viitor centru de mentenanţă constituit în România/operator economic de producţie din România, pentru fabricarea, dotarea şi mentenanţa transportoarelor pe durata ciclului de viaţă;

- modernizare/upgrade pentru produsele TBT 8x8 PIRANHA IIIC aflate în dotarea forţelor armate române”.

În documentul Ministerului Apărării se mai arată că noua unitate de producţie în care se va fabrica transportorul Piranha va fi folosită şi pentru producţia altor tipuri de transportoare blindate pentru trupe, care vor intra în uzul Armatei.

“Astfel, prin intermediul operatorului economic menţionat se dezvoltă/consolidează pe teritoriul naţional o capabilitate industrială, cu aplicabilitate în domeniul militar, în care să se producă vehiculele aferente programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”, în vederea furnizării şi intrării acestora în înzestrarea forţelor armate române. Ulterior, această capabilitate de pe teritoriul naţional va trebui să fie în măsură să producă şi celelalte configuraţii de produse (4x4) specifice programului de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe” precum şi să execute lucrările de mentenanţă a produselor pe durata de viaţă a acestora, dar şi lucrări de mentenanţă pentru produse similare din dotarea forţelor armate române, asigurându-se o creştere considerabilă a securităţii aprovizionării pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război”, se arată în documentul Ministerului Apărării.

Recent, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că toate contractele de înzestrare a Armatei Române cu tehnică militară, cu excepţia celor G2G (Government to Government), vor avea componentă de offset, adică firma vânzătoare le produce sau cumpăra din România echivalentul a cel puţin 85% din valoarea contractelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md