00:01:48 27.04.2024
Stiri

Catalonia şi-a PROCLAMAT INDEPENDENŢA. Reacţie de urgenţă a Spaniei. Ce urmează

Știri 27.10.2017 18:11 Vizualizări1631 Autor: Ziarul National
Catalonia şi-a PROCLAMAT INDEPENDENŢA. Reacţie de urgenţă a Spaniei. Ce urmează


Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, afirmă surse citate de cotidianul La Vanguardia. la scurt timp, Senatul Spaniei a decis aplicarea articolului 155 din Constituţie, prin care preia practic controlul asupra regiunii, odată cu suspendarea autonomiei.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm şi a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituţională în Catalonia, care şi-a proclamat independenţa.

„Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid" în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

La scurt timp, Senatul Spaniei a decis aplicarea articolului 155 din Constituţie, prin care preia practic controlul asupra regiunii, odată cu suspendarea autonomiei. Articolul 155 din Constituţia spaniolă a fost activat, pentru prima dată în istoria democratică a ţării de după dictatura autoritaristă a lui Franco.

Articolul 155 prevede că „dacă o comunitate autonomă nu-şi îndeplineşte obligaţiile impuse prin Constituţie sau alte legi ori acţionează într-un mod care prejudiciază grav interesul general al Spaniei, Guvernul poate, după depunerea unei plângeri la Preşedintele comunităţii autonome care nu a fost soluţionată satisfăcător, lua măsurile necesare pentru a forţa Comunitatea să-şi îndeplinească obligaţiile respective sau pentru a proteja interesul general sus-menţionat, în urma aprobării acordate de majoritatea absolută a Senatului. În vederea implementării măsurilor prevăzute la alineatul precedent, Guvernul poate emite instrucţiuni pentru toate autorităţile comunităţilor autonome”.

Senatul Spaniei s-a întrunit astăzi pentru a decide aplicarea articolului 155 din Constituţie în cazul Cataloniei ceea ce echivalează cu suspendarea autonomiei regiunii.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a declarat, vineri, că prima măsura a Guvernului de la Madrid ar fi destituirea din funcţie a liderului catalan Carles Puigdemont, dacă Senatul va aproba aplicarea articolului 155 din Constituţie, relatează Associated Press.

Prim-ministrul spaniol a afirmat că intenţia Guvernului de la Madrid de a prelua controlul direct asupra Cataloniei nu va afecta drepturile cetăţenilor regiunii, ci le va proteja. Declaraţiile acestuia au fost făcute în Senatul Spaniei, înaintea votului pe tema abilitării Guvernului de a suspenda autonomia regiunii catalane.

„Atribuţiile Guvernului catalan vor fi preluate de către organe create special în acest scop de Guvernul naţional, sau de către ministere, atât timp cât va dura această situaţie”, a declarat Rajoy, adăugând că vrea dizolvarea Parlamentului catalan şi organizarea unor alegeri regionale în maximum şase luni.

Rajoy a precizat că această situaţie reprezintă o provocare fără precedent în istoria recentă a Spaniei.

Sursa: gandul.info


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md