10:15:06 26.04.2024
Stiri

Cum a CRESCUT România în cei zece ani de când a aderat la UE. Klaus Iohannis: „Puterea de cumpărare s-a majorat cu 20%”

Știri 26.10.2017 14:40 Vizualizări1349 Autor: Ziarul National
Cum a CRESCUT România în cei zece ani de când a aderat la UE. Klaus Iohannis: „Puterea de cumpărare s-a majorat cu 20%” ZF


Din punct de vedere economic, PIB-ul României aproape că s-a dublat în cei 10 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, această creştere fiind înregistrată în condiţiile în care Uniunea a traversat o perioadă de criză financiară dificilă. Totodată, puterea de cumpărare a românilor a crescut cu aproape 20% de la momentul aderării.

Cifrele au fost prezentate astăzi de președintele României, Klaus Iohannis, care participă, împreună cu fostul preşedinte al României Traian Băsescu, pe timpul căruia s-a produs aderarea Bucureștiului la UE, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un eveniment de sărbătorire a 10 ani de Uniunea Europeană.

Parcursul României spre convergenţa cu media europeană se datorează în bună măsură de benefiicile de terminate de utilizarea fondurilor structurale şi de investiţii. Ca parte a strategiilor şi programelor de dezvoltare a UE, politica de coeziune a adus o valoare adăugată certă, contribuind substanţial la crearea de noi locuri de muncă. Fără politica de coeziune, efortul României spre a avansa procesul de integrare europeană ar fi fost cu siguranţă mult mai nevoios, a spus Klaus Iohannis, citat de zf.ro.

„S-a văzut o îmbunătăţire vizibilă a calătiţii vieţii românilor. Aderarea a însemnat în primul rând posibilitatea de a călători, lucra şi studia în Uniunea Europeană. România a beneficiat de beneficiile apartenenţei la UE, dar nu pe deplin. În unele domenii sunt necesare în continuare eforturi susţinute. Este necesară creşterea ratei absorbţiei fondurilor. România are o şansă în Uniune, de care trebuie să profităm în fiecare an. La 10 ani de la aderare, putem afirma cu încredere că România s-a profilat ca un stat membru care acţionează ferm în direcţia consolidării proiectului european. Ne-am asumat pe deplin, alături de ceilalţi parteneri europeni, consolidarea Uniunii, să insulfăm un sentiment de încredere, de susţinere a sentimentului european”, a mai spus Iohannis.

Printre invitaţii de la eveniment se numără şi Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, şi Günther Oettinger, comisar European pentru Buget şi Resurse Umane.

În cadrul evenimentului vor fi mai multe paneluri, printre care şi o dezbatere „Privind spre trecut: închiderea decalajului (dividendul de coeziune)”, unde vor fi invitaţi Traian Băsescu, preşedintele României în 2007, Vasile Puşcaş, negociator-şef pentru aderarea României la UE, Alina Mungiu-Pippidi, director, Societatea Academică Română şi Florin Georgescu, prim-viceguvernator, Banca Naţională a României.

A doua dezbatere va fi „Privind spre viitor: închiderea decalajului (spre convergenţa reală)”, cu Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, Liviu Voinea, viceguvernator, Banca Naţională a României, Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Gabriela Creţu, preşedinte, Comisia pentru Afaceri Europene, Senatul României, şi Andreea Paul, preşedinte, Iniţiativa pentru Competitivitate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md