23:30:49 26.04.2024
Stiri

De ce companiile „Dedeman” sau „Kaufland” nu sunt lăsate să intre în R. Moldova: „Există un lobby din partea mediului de afaceri local”

Economie 26.10.2017 13:40 Vizualizări5874 Autor: Ziarul National
De ce companiile „Dedeman” sau „Kaufland” nu sunt lăsate să intre în R. Moldova: „Există un lobby din partea mediului de afaceri local” Economica


Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, speră ca fraţii Pavăl din România să nu-şi abandoneze planurile de extindere peste Prut şi crede că există lobby din partea mediului de afaceri local ca investitorii străini să nu fie lăsaţi să intre pe piaţa locală.

Retailerul de bricolaj „Dedeman” nu va mai construi magazine în Republica Moldova, aşa cum anunţase încă din 2014. Compania moldoveană „Piele” SA, care semnase un contract cu proprietarii „Dedeman” pentru construcţia unui magazin, a anunţat săptămâna trecută că „din cauza barierelor administrative, birocrației excesive și lipsei unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale, „Dedeman” a demarat procedurile de retragere definitivă din proiectul investițional".

Autorităţile de la Chişinău spun că mediul de afaceri local nu doreşte intrarea competitorilor internaţionali pe piaţa din Republica Moldova.

„Eu bănuiesc că şi în privinţa „Dedeman”, şi „Kaufland”, şi alţi investitori există un anumit lobby din partea mediului de afaceri local ca să îi ţină pe aceştia departe, deoarece concurenţa îi sperie”, a declarat Andrian Candu, recent, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

„Piele” SA reclama prin comunicatul de presă de săptămâna trecută că „Dedeman” a fost blocată chiar de Consiliul Municipal Chişinău, care trebuia să avizeze definitiv proiectul noului magazin. Documentaţiile au rămas blocate la nivelul Consiliului, iar „Dedeman” a decis să se retragă definitiv din acest proiect.

Întrebat dacă ipoteza potrivit căreia consilierii municipali au luat mită de la alte magazine locale pentru a bloca intrarea „Dedeman” este fezabilă, Candu spune că da şi dă ca exemplu pătrunderea retailerului german „Metro” pe piaţa din R. Moldova.

„Să vă spun din propria mea experienţă. Înainte de a intra în politică, am lucrat la o companie internaţională de consultanţă în afaceri. Am ajutat sa intre în Republica Moldova compania „Metro Cash&Carry”. Nu vă descriu ce rezistenţă era din partea competiţiei ca compania germană să intre în Moldova. Doar cu eforturi considerabile am reuşit să trecem de barierele administrative", a mai declarat preşedintele Parlamentului din Republica Moldova.

Andrian Candu a mai spus că a discutat chiar cu primul-ministru să găsească soluţii pentru ca „Dedeman” să nu renunţe la investiţie.

„Dedeman” a anunţat în 2014 o investiţie de 30 de milioane de euro în două magazine în R. Moldova, unul la Chişinău, şi celălalt la Bălţi. „Gândul de a investi în Republica Moldova îl am din anul 2007, tot de atunci vizitez periodic Chișinăul pentru a analiza evoluția lucrurilor de aici. Deschiderea magazinelor noastre va permite și dezvoltarea industriilor locale, care vor furniza produsele sale lanțului de retail de materiale de construcții și pentru amenajări interioare", declarat atunci, Dragoș Pavăl, președintele companiei.

Fraţii Pavăl îşi plasează banii în mai multe coşuri

Cea mai mare tranzacţie imobiliară de pe piaţa românească urma să fie realizată în acest an. Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl semnaseră un acord cu cei de la AFI Europe România pentru achiziţia celor cinci clădiri de birouri construite în jurul mallului AFI Cotroceni, la o valoare de 164 de milioane de euro. În vara acestui an însă, din motive care nu au fost făcute publici de niciuna dintre părţi, tranzacţia a picat.

Fraţii Pavăl s-au orientat spre alte domenii pentru plasarea banilor. La începutul acestei luni, cei doi antreprenori au ajuns au ajuns să deţină mai mult de 5% din capitalul companiei naţionale de transport al energiei electrice „Transelectrica”.

Anterior acestei tranzacţii, cei doi oameni de afaceri români deţineau 3,58 milioane de acţiuni „Transelectrica”, ceea ce reprezenta 4,88% din capitalul companiei.

Tot la începutul lunii octombrie, cei doi fraţi au preluat un pachet de 20% din acțiunile companiei „Moldova Farming Bacău”, care operează suprafețe estimate în jurul a circa 8.000 de hectare de teren arabil.

De asemenea, în vara acestui an, „Dedeman” şi-a majorat participaţia în producătorul de blocuri ceramice „Cemacon”, la 32,7%.

„Dedeman” este cel mai mare retail de bricolaj din România, cu o reţea de 48 de magazine, două centre logistice şi un parc auto propriu. Compania are peste 10.000 de angajaţi şi comercializează 45.000 de produse care acoperă 11 domenii.

Firma este controlată de fraţii Pavăl. Dragoş şi Adrian Pavăl au o avere estimată la 920-950 de milioane de euro şi se plasează pe locul doi în Top 300 cei mai bogaţi români realizat de revista „Capital”.

Sursa: economica.net


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md