15:10:41 26.04.2024
Stiri

S-a terminat cu ȚIGĂRILE IEFTINE în R. Moldova. Prețul va crește cu 40%

Economie 25.10.2017 16:40 Vizualizări11153 Autor: Ziarul National
S-a terminat cu ȚIGĂRILE IEFTINE în R. Moldova. Prețul va crește cu 40%


Prețul țigărilor va crește cu 40 la sută, iar cel mai ieftin pachet de țigări fără filtru va costa în jur de 10 lei, cu trei lei mai mult decât până acum. Rectificarea în prima lectură a Legii bugetului de stat pentru anul curent, care prevede scumpirea țigărilor, a fost aprobată în ședința de astăzi a Comisiei economie, buget și finanțe.

Astfel, potrivit modificărilor articolului 9 din Legea bugetului de stat pentru anul 2017, nivelul prețului minim de comercializare cu amănuntul pentru un pachet de țigarete fără filtru ovale va constitui 10 lei, comparativ cu 7 lei în prezent, iar prețul minim pentru un pachet de țigarete fără filtru cu mundștuc va fi de 12 lei, față de 7 în prezent. Totodată, valoarea prețului minim de comercializare a unui pachet de țigarete cu filtru rămâne de 16 lei.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii Comisiei au rectificat Bugetul de Stat pentru anul 2017. Temei pentru rectificarea veniturilor a servit creșterea încasărilor la impozite și taxe, în primele opt luni ale anului curent.

Astfel, veniturile bugetului public național se majorează cu peste 1 mlrd 263 mln lei. Principalele majorări se datorează veniturilor mai mari din taxa pe valoare adăugată la mărfurile importate, impozit pe venit al persoanelor fizice și juridice, accizele la autoturismele importante, taxele pentru comerțul exterior etc.

Totodată, cheltuielile se estimează a fi majorate cu 1 mlrd 138 mln lei, iar deficitul se reduce cu 125,4 mln lei. S-au mărit cheltuielile de personal prin majorarea salariilor cadrelor didactice cu 11,3 la sută și angajaților salariați conform Rețelei tarifare unice din domeniul învățământului cu 10%, de la 1 septembrie curent. La fel, s-au majorat cheltuielile pentru bunuri și servicii, prestații sociale, cele pentru achitarea dobânzilor aferente datoriei de stat interne etc.

Membrii Comisiei au examinat și reglementările prin autorizare a activității de întreprinzător pentru efectuarea transporturilor rutiere internaționale. Deputații au decis aprobarea conceptuală a modificărilor cu stabilirea, în lectură finală, a noilor prețuri.

Proiectele urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md