16:20:53 26.04.2024
Stiri

VIDEO // DETALII din dosarul privind tentativa eșuată de ASASINAT la adresa lui Vlad Plahotniuc: În momentul atacului urmau a fi lansate focuri de artificii

Social 25.10.2017 12:20 Vizualizări2252 Autor: Ziarul National


Procurorii și ofițerii de investigație din R. Moldova anunță că au finalizat urmărirea penală și au transmis în judecată cauza penală pe numele a șapte persoane învinuite de pregătirea omorului liderului Partidul Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Într-o conferință de presă susținută astăzi, procurorul Vitalie Busuioc a prezentat filmul planificării omorului la comanda interlopului Grigore Karamalak, aflat acum la Moscova.

Potrivit lui Busuioc, Karamalak ar fi creat grupul criminal care să planifice și să execute asasinatul încă în toamna anului 2016, plan descoperit de oamenii legii din Ucraina, care filau un grup criminal din țara vecină. La finele lunii martie curent, ucrainenii au informat organele de drept din R. Moldova despre un omor care se punea la cale în R. Moldova, la acel moment nefiind cunoscută ținta.

Procurorii și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au aflat în scurt timp că cel care urma să fie asasinat era Vladimir Plahotniuc și în câteva zile au reținut mai mulți suspecți.

În planificarea asasinatului, Karamalak l-ar fi atras pe prietenul său din R. Moldova, Valerian Zabolotnâi de la IFAVIS și pe un alt apropiat de-al său Stepan Kirov. Treptat, în grupare au ajuns Dmitri Șevcenko și Iurie Parhomenko din Transnistria. Ultimul, știind că de unul singur nu va putea îndeplini comanda, a apelat la Alexandr Adamovici, liderul unei grupări criminale din Ucraina pe care îl știa prin intermediul fratelui său care a stat cu acesta într-o închisoare din Ucraina.

Adamovici i-a trimis în R. Moldova pe Pavel Etușenko și Bogdan M., care urmau să studieze ținta, traseele acesteia etc. Ulterior, în R. Moldova au ajuns și Pavel Korkișko, dar și Iaroslav Mișciut. De fiecare dată când veneau la Chișinău, aceștia erau cazați într-un apartament de pe str. Sarmisegetusa, închiriat de Kirov la comanda lui Zabolotnâi.

CITIȚI și VIDEO // ASASINAREA lui Vlad Plahotniuc ar fi fost comandată de un cetățean moldovean aflat acum la Moscova

Tot Kirov avea misiunea de a ascunde la domiciliul său armamentul adus ilegal în R. Moldova pentru executarea asasinatului - patru aruncătoare de grenade, opt pistoale, cartușe și obiecte pentru deghizare, și acesta a cumpărat un automobil cu numere poloneze cu care killerii urmau să părăsească teritoriul R. Moldova imediat după crimă.

Mai mult, potrivit lui Busuioc, planul criminalilor prevedea ca, în momentul atacului, să fie lansate și focuri de artificii.

Ilegal în R. Moldova au ajuns și alți trei cetățeni, care aveau și ei anumite roluri în executarea asasinatului - Vasile Drăgulea, Igor Melnic și Ivan Cojocari.



Oamenii legii au prezentat în cadrul conferinței de presă mai multe înregistrări audio și video cu infractorii care discutau despre asasinare, dar și despre banii pe care urmau să-i primească. Potrivit procurorilor, executorii asasinatului urmau să se aleagă cu 200 de mii de dolari.

Iurie Parhomenko le-a povestit oamenilor legii detalii despre plan, cum trebuia să împuște în „etajul 4 sau 5” ale clădirii GBC și le-a spus că, după asasinat, dânsul urma să fie lichidat „la comanda lui Karamalak”. Acesta ar fi fost supărat pe Plahotniuc din cauza unor dosare penale pe care dânsul le are deschise la Chișinău.

Dacă vor fi găsite vinovate, cele șapte persoane reținute pentru pregătirea omorului la comandă, păstrarea ilegală a armelor și munițiilor și pentru trecerea ilegală a frontierei și șederea ilegală pe teritoriul R. Moldova riscă peste 20 de ani de închisoare.

În detenție se află și alte persoane bănuite în acest caz, dar în privința lor ancheta continuă. Și Karamalak a fost pus sub învinuire și anunțat în căutare înternațională, fiind eliberat un mandat de arest pe numele său. Procurorii intenționează să constituie o comisie rogatorie și să ceară extrădarea acestuia din Federația Rusă, chiar dacă Moscova a refuzat o dată să-l extrădeze pe Karamalak în R. Moldova, fiindcă acesta este și cetățean rus.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md