00:34:04 27.04.2024
Stiri

Guvernul de la Chișinău vrea să convingă „Dedeman” să NU renunțe la proiectul său din R. Moldova

Economie 24.10.2017 16:13 Vizualizări2422 Autor: Ziarul National
Guvernul de la Chișinău vrea să convingă „Dedeman” să NU renunțe la proiectul său din R. Moldova Desteptarea


Guvernul de la Chișinău planifică să reia dialogul cu investitorii români de la „Dedeman”, compania care a renunţat la proiectul său investiţional în Republica Moldova.

Preşedintele Consiliului economic de pe lângă prim-ministru, Ion Lupan, susține că a primit o asemenea indicaţie de la şeful Cabinetului de miniştri.

Potrivit lui, Guvernul a decis să intervină după ce, săptămâna trecută, potenţialul investitor a renunţat la intenţia de a deschide la Chişinău un centru comercial din cauza blocajelor birocratice din partea autorităţilor municipale. Lupan a subliniat că premierul a cerut consiliului să analizeze situaţia şi să găsească o soluţie la această problemă, astfel încât proiectul să fie realizat, scrie agenţia „Infotag”.

Săptămâna trecută, una dintre cele mai mari reţele comerciale din România, „Dedeman”, a renunţat definitiv la ideea de a-şi lansa afacerea pe piaţa Republicii Moldovei. Motivul acestei decizii este legat de „bariere administrative, birocraţie excesivă şi lipsa unei certitudini în privinţa deciziei autorităţilor locale”.

În luna august 2015, compania „Dedeman” a încheiat un contract cu SA „Piele” pentru construcţia unui complex comercial pe teritoriul întreprinderii. Conform înţelegerii, peste 50 de clădiri vechi ale fostei fabrici de piele trebuiau să fie demolate, iar în locul lor urma să fie construit un centru comercial cu 510 locuri de parcare şi spaţii verzi. Investitorul român intenţiona să aloce circa 20 de milioane de euro şi să asigure cu locuri de muncă directe 200 de persoane, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare.

În toamna anului 2015, Primăria Chişinău a refuzat eliberarea certificatului de urbanism la proiectarea obiectivului respectiv. Autoritatea a invocat că ar fi necesară schimbarea codului de folosinţă a terenurilor în planul urbanistic general. Beneficiarii s-au conformat tuturor cerinţelor înaintate de autorităţile publice. Proiectul fost avizat de autorităţile competente, parcurgând toate procedurile necesare. În luna decembrie 2016, după multiple amânări, primăria a transmis proiectul Consiliului Municipal Chişinău pentru a fi aprobat definitiv. Din acel moment proiectul a rămas blocat până în prezent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md