13:29:52 26.04.2024
Stiri

Mai multe ONG-uri solicită ambasadelor acreditate la Chișinău să determine autoritățile R. Moldova să nu pună piedici în activitatea jurnliștilor

Social 18.10.2017 12:40 Vizualizări1136 Autor: Ziarul National
Mai multe ONG-uri solicită ambasadelor acreditate la Chișinău să determine autoritățile R. Moldova să nu pună piedici în activitatea jurnliștilor Media-azi.md


Cincisprezece organizații neguvernamentale din R. Moldova, printre care Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency International Moldova, IDIS „Viitorul” și „Promo-Lex”, au expediat astăzi o scrisoare mai multor ambasadori acreditați la Chișinău, prin care îi informează despre situația alarmantă în care se găsesc, din ce în ce mai des, reprezentații instituțiilor media independente în Republica Moldova.

„În prezent, observăm că comunitatea mediatică independentă din Republica Moldova este nevoită să își facă meseria jurnalistică în condiții din ce în ce mai proaste, în contextul declinului general al libertăților democratice, cum ar fi libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Acest lucru se datorează, în special, abuzurilor repetate, care sunt comise sau tolerate de autorități, precum și aplicării restrictive a cadrului legal existent. În același timp, observăm o ingerință politică tot mai mare în drepturile și libertățile jurnaliștilor: aparent, autoritățile moldovenești ignoră însăși esența jurnalismului, care constă în informarea publicului”, se arată în scrisoarea către diplomații din Vest.

Pentru jurnaliștii de investigație, precum și pentru organizațiile ce monitorizează autoritățile pe diverse dimensiuni, accesul la informație devine o provocare majoră, deoarece instituțiile publice recurg excesiv la prevederile legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal, se mai arată în scrisoarea care enumeră mai multe cazuri concrete care confirmă aceste afirmații.

„Noi, organizațiile semnatare, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu deteriorarea condițiilor de muncă ale jurnaliștilor. Asemenea încălcări sunt contrare normelor democratice și statului de drept și contravin principiilor și valorilor europene, atât de des invocate de guvernare. Considerăm că este datoria noastră să atragem atenția publicului și să facem apel la comunitatea diplomatică ca aceasta să intervină și să ceară autorităților Republicii Moldova să asigure respectarea libertăților fundamentale ale mass-media, care presupun lipsa de piedici în activitatea jurnliștilor.

Apelăm la Dvstră ca să condamnați aceste încercări și să aduceți îngrijorările noastre în atenția autorităților noastre și în atenția comunității internaționale. Noi cerem autorităților să își reevalueze rolul de apărare a libertăților democratice și să devină mai proactive în asigurarea transparenței, accesului la informații și libertății presei. Acest lucru uneori înseamnă sancționarea celor care acționează împotriva acestor valori”, cităm din aceeași scrisoare.

Menționăm că apelul organizațiilor neguvernametale din R. Moldova este adresat lui Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Eva Gutjahr, șef adjunct al Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, Michael Scanlan, șeful Misiunii OSCE la Chișinău, James Pettit, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Julia Monar, Ambasadorul Republicii Federale Germania în R. Moldova, Lucy Joyce Obe, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în R. Moldova, și lui Signe Burgstaller, Ambasadorul Regatului Suediei în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md