15:31:40 26.04.2024
Stiri

FOTO // Condiții GREU de IMAGINAT la Penitenciarul de la Cricova

Social 20.06.2015 10:05 Vizualizări5804 Autor: Galina Munteanu
FOTO // Condiții GREU de IMAGINAT la Penitenciarul de la Cricova ombudsman.md


Celule întunecoase, umede, fără ventilație, aer supraîmbibat cu fum de țigară, ferestre de dimensiuni mici și acoperite cu gratii metalice, limitând considerabil accesul la lumina zilei.

Asta au găsit funcționarii Oficiului Avocatului Poporului la Penitenciarul nr.15 din orășelul Cricova. Aceștia au vizitat penitenciarul după ce un grup de condamnați s-au plâns de condițiile de detenție.

În cadrul vizitei a fost monitorizat sectorul în care sunt deținuți condamnații izolați pe motiv de Securitate.

Celulele sunt situate pe partea stângă a sectorului respectiv, unde nu pătrunde lumina naturală, accesul luminii fiind barat de un perete exterior care împiedică și aerisirea adecvată a celulelor.

Mai mult, acestea dispun de ferestre de dimensiuni mici, care sunt acoperite cu gratii metalice, acestea limitând considerabil accesul la lumina zilei.

Anterior, atât în adresa Penitenciarului, cât și în adresa Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), ombudsmanii au înaintat avize cu recomandări ce țin de aceste carențe. Până acum nu a fost luată nicio măsură, iar deținuții continuă să fie plasați în aceste celule, deși în răspunsurile, inclusiv ale DIP-ului, este invocată asigurarea tuturor condițiilor conform standardelor în vigoare, se precizează într-un comunicat al Oficiului Avocatul Poporului.

O altă carență ține de amplasarea băii. Aceasta este incomodă pentru satisfacerea necesităților fiziologice. Mai mult, veceul nu este izolat de celulă printr-o ușă.

Pentru a ameliora situația, Avocatul Poporului a înaintat o serie de recomandări. Aceștia recomandă să se facă o evaluare a situației existente din acest penitenciar, pentru a stopa fenomenul de suprapopulare continuă a penitenciarului, iar alți condamnați să fie transferați în alte penitenciare din R. Moldova. Cât privește condițiile din celula unde sunt deținuții, Avocatul Poporului recomandă de sistat activitatea celulelor din acest sector, sau cel puțin a acelei părți în care nu există accesul luminii naturale în celule.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md