10:03:10 26.04.2024
Stiri

Președintele ceh a propus legalizarea anexării Crimeei cu plata unor despăgubiri către Ucraina

Știri 11.10.2017 10:40 Vizualizări1717 Autor: Ziarul National
Președintele ceh a propus legalizarea anexării Crimeei cu plata unor despăgubiri către Ucraina
Milos Zeman, președintele Cehiei


Prezent la reuniunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), președintele ceh Milos Zeman a spus într-un discurs că pierderea Crimeei de către Ucraina este un „fapt împlinit“, a făcut apel pentru anularea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și a propus ca pentru rezolvarea problemei peninsulei anexate Rusia să despăgubească Ucraina, scrie Adevarul European, citat de Pagina de Rusia.

„În opinia mea, ar exista o compensație pentru Ucraina – și sub formă financiară, sau cu petrol și gaze“, a spus președintele ceh.

El a afirmat că „Crimeea este anexă, fără îndoială, este un fapt înfăptuit”. Zeman a explicat că, dacă Ucraina nu este de acord cu compensația, va începe un „război european”.

El l-a citat pe fostul președinte german Joachim Gauck: „Dacă vom dori să luăm înapoi Crimeea și s-o dăm Ucrainei, ar însemna război european“. Prin urmare, a ajuns la concluzie Zeman, „războiul este inevitabil, dacă Ucraina nu renunță la Crimeea. Trebuie să evităm războiul european și trebuie să înțelegeți acest lucru”, le-a spus el parlamentarilor APCE.

Nu a întârziat reacția din partea delgației ucrainene la APCE. Deputatul Alexei Goncearenko i-a amintit lui Zeman ca în anii ’30 a existat un alt agresor, pe care au încercat în zadar să-l împaciuiască, dar ca rezultat a izbucnit un război îngrozitor, iar una dintre primele victime a fost chiar Cehia.

Altercația verbală a deputatului ucrainean cu președintele ceh în APCE a avut ca rezultat faptul că parlamentarul de la Kiev a părăsit sala de ședințe. „În semn de protest față de declarațiile președintelui Republicii Cehe, m-am ridicat și am părăsit sala de ședințe”, a scris pe Goncearenko pe pagina sa de Facebook.

„Dacă se poate vinde Crimeea, poate președintele Republicii Cehe îi va vinde lui Putin Praga sau Karlovy Vary? Putin îi va da și bani, și petrol!”, a adăugat el mai târziu.

„Zeman a trădat memoria victimelor Primăverii de la Praga. Îi convine acum să uite despre tancurile rusești de pe străzile orașelor cehe. Dar noi le vedem acum pe străzile noastre!”, a explicat parlamentarul ucrainean.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md