11:03:36 26.04.2024
Stiri

România are cel mai BOGAT mix energetic din regiune, dacă nu din Europa: „Avem independență energetică la ora actuală”

Știri 10.10.2017 15:00 Vizualizări1556 Autor: Ziarul National
România are cel mai BOGAT mix energetic din regiune, dacă nu din Europa: „Avem independență energetică la ora actuală” Adevarul


România are, la ora actuală, cel mai bogat mix energetic din regiune, dacă nu din Europa, iar acesta trebuie pus în valoare și trebuie folosit ca atare, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de specialitate, ministrul Energiei de la București, Toma Petcu.

„Strategia Energetică a României este un proiect care poate să reprezinte România cel puțin în următorii 20 de ani. Documentul se află în dezbatere la Ministerul Mediului. În această dezbatere aducem toate modificările și avem implicate toate structurile profesionale și non-profesionale din domeniul energiei și nu numai, astfel încât să putem să creionăm cea mai bună și cea mai performantă Strategie Energetică pe care putem să o livrăm la ora actuală. Obiectivul meu este ca Strategia Energetică a Românie să o ridicăm la nivel de lege, să o ducem în Parlament pentru dezbatere și aprobare. De ce este importantă această strategie? Unul dintre obiectivele noastre se referă la creșterea aportului energetic al României pe piețele convenționale prin oferirea resurselor primare naționale. România are, la ora actuală, poate cel mai bogat mix energetic din regiune, să nu spun din Europa. Acest mix energetic trebuie pus în valoare și trebuie folosit ca atare. România are independență energetică la ora actuală, dar este foarte important să o consolidăm, să o dezvoltăm. Suntem din ce în ce mai aplicați spre eficiența energetică", a spus Petcu.

CITIȚI și VIDEO // DECLARAȚIE: „Vectorul european al R. Moldova se va măsura în mod real în metri cubi de gaz și megawați de energie electrică” livrați de România

În noiembrie 2016, Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.

Strategia Energetică a României lansată în consultare la finele anului trecut avea cinci obiective fundamentale: securitate energetică, piețe de energie competitive, baza unei economii competitive, energie curată și sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanță energetică și protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice.

Potrivit datelor din proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, prezentate anul trecut de Radu Dudău, coordonatorul documentului, gazele naturale ar putea deveni principalul combustibil în anul 2030 pentru producția internă de energie, cu o pondere de 45%, urmate de energia nucleară.

Investițiile necesare în sectorul energetic românesc se ridicau la 1,5 — 2 miliarde de euro pe an, potrivit acelorași date preliminare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md