18:41:11 26.04.2024
Stiri

O fetiță de patru ani de la Dubăsari a decedat pe mâna medicilor: Cinci dintre ei, acuzați de MALPRAXIS

Social 10.10.2017 12:35 Vizualizări2797 Autor: Ziarul National
O fetiță de patru ani de la Dubăsari a decedat pe mâna medicilor: Cinci dintre ei, acuzați de MALPRAXIS


O fetiță de patru ani din satul Pârâta, raionul Dubăsari, a decedat acum trei ani, după ce medicii i-au prescris un tratament greșit. Expertizele medico-legale au arătat vina medicilor și au scos la iveală faptul că micuța putea fi salvată, dacă se acționa corect.

Procuratura Generală anunță că dosarul celor cinci medici acuzați de neglijenţă în ce privește acordarea asistenţei medicale, soldată cu decesul unui pacient, a fost trimis abia acum în judecată.

În dosar sunt vizați un medic din cadrul Oficiului medicilor de familie din satul Pârâta, raionul Dubăsari, un medic din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari, un medic anesteziolog-reanimatolog de gardă al Spitalului raional Criuleni, şeful Secţiei boli infecţioase din cadrul Spitalului raional Criuleni și şeful Secţiei reanimare (anestezie şi terapie intensivă) din cadrul aceleiași instituții medicale.

Potrivit procurorilor, pe 31 iulie 2014 mama fetiţei s-a adresat medicilor pentru că micuţa avea febră şi dureri, dar aceştia au examinat-o superficial, au diagnosticat-o incorect cu „amigdalită catarală” şi nu au decis spitalizarea imediată a copilului. Peste două zile, după ce fetiţa fusese, totuşi, internată în spital, medicii i-au prescris tratament greşit, aceasta decedând pe 2 august 2014 în spital.

Oamenii legii susțin că în acest caz au fost efectuate mai multe expertize medico-legale, care au confirmat culpa medicilor.

Expertizele au concluzionat că moartea copilului a survenit în rezultatul infecţiei cu rotavirus, manifestată prin gastroenterocolită acute cu deshidratare şi dezvoltare ulterioară a meningitei, miocarditei, pneumoniei intersiţioale, hepatitei microfocale, complicată cu şocul toxico-infecţios. Fiind internată în spital, copila a primit un tratament care nu corespundea cerinţelor Protocolului Clinic Naţional, fapt confirmat şi de către Comisia Ministerului Sănătăţii. De asemenea, din raportul de expertiză mai reiese că, în cazul în care, imediat după spitalizare, copilul ar fi beneficiat de serviciile AVIASAN, şansele de supravieţuire a micuței ar fi fost mult mai mari.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, medicii riscă închisoare de până la 3 ani, cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md