09:09:15 05.05.2024
Stiri

DECARAȚIE // Aderarea României la NATO a determinat creșterea economică de peste Prut și a ajutat R. Moldova să scape de substanțele chimice periculoase

Știri 09.10.2017 13:00 Vizualizări1404 Autor: Ziarul National
DECARAȚIE // Aderarea României la NATO a determinat creșterea economică de peste Prut și a ajutat R. Moldova să scape de substanțele chimice periculoase


Aderarea României la NATO a avut mai multe efecte pozitive, printre care asigurarea securității, a stabilității și crearea premiselor de creștere economică, România fiind acum lider în ceea ce privește creșterea economică printre țările UE.

Declarația îi aparține Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care a susținut pe 5 octombrie curent, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, prelegerea publică „Rolul NATO și al României în consolidarea securităţii și stabilităţii în regiunea Mării Negre”. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova.

Ambasadorul României le-a spus studenților de la Cahul că Alianța Nord Atlantică reprezintă o structură politico-militară perfect adaptată realităților și provocărilor actuale, fiind o organizație centrată pe apărarea colectivă, dar deschisă cooperării și angajării constructive în dialog a statelor partenere, inclusiv prin programe educaționale și de colaborare științifică.



Un comunicat de presă al Ambasadei României la Chișinău arată că diplomatul a prezentat, de asemenea, provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și mecanismele de cooperare specifice pe care NATO le derulează cu statele partenere, insistând asupra cazului particular al Republicii Moldova. A evidențiat, în acest sens, Fondul fiduciar pentru distrugerea substanțelor chimice periculoase și a pesticidelor, la care și România a avut o contribuție financiară semnificativă, precum și programele de cooperare derulate sub egida Știință pentru Pace.

În contextul vizitei la Cahul, ambasadorul României a avut o întrevedere cu primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, și cu rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu", prof. univ. dr.hab. Andrei Popa.

În cadrul întrevederii cu primarul Nicolae Dandiș, cei doi oficiali au abordat o serie de subiecte privind implementarea proiectelor investiționale derulate de România în Cahul: renovarea instituțiilor preșcolare și reconstrucția clădirii teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Un subiect important l-a constituit proiectul încheiat de reabilitare a Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui de la Cahul.

În cadrul întâlnirii cu rectorul Universității din Cahul, Ambasadorul României s-a referit la impactul pozitiv pe care un centru universitar îl are pentru viața comunității în general, referindu-se, în particular, la colaborarea în cadrul extensiunilor universitare ale instituțiilor de învățământ superior din România, la Cahul și Bălți. De asemenea, cei doi interlocutori au evocat importanța unei infrastructuri școlare moderne în animarea centrelor universitare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md