00:18:51 27.04.2024
Stiri

Ședință la Strasbourg: Parlamentul European ar putea SUSPENDA ajutorul de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova

Politică 03.10.2017 11:08 Vizualizări4758 Autor: Ziarul National
Ședință la Strasbourg: Parlamentul European ar putea SUSPENDA ajutorul de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova


Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral.

Un proiect de rezoluție a Parlamentului European ce urmează a fi dezbătut marți, 3 octombrie, într-o ședință plenară la Strasbourg, prevede susținerea poziției de suspendare a plăților de asistență macrofinanciară în urma deciziei Parlamentului R. Moldova de a trece la sistemul mixt de vot contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, transmite „Radio Chișinău”.

Documentul solicită, în același timp, aplicarea unei condiționări stricte a oricărui tip de sprijin financiar și propune că orice asistență financiară deja convenită să fie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime.

Parlamentul european se declară serios preocupat de concentrarea în continuare a puterii în mâinile elementelor oligarhice și își exprimă îngrijorarea că noile schimbări legislative ar putea avea efecte dăunătoare asupra standardelor democratice din Republica Moldova.

Deputații europeni se declară dezamăgiți de faptul că susținerea pentru parcursul european, puternic promovată de către autoritățile moldovene, a scăzut brusc din cauza corupției persistente, a statului capturat, a instituțiilor slabe și ineficiente și a incapacității de a răspunde la nevoile de bază și preocupările cetățenilor.

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea asistenței de 100 de milioane de euro pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale în R. Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md