07:49:03 27.04.2024
Stiri

Un deputat de la București le sugerează lui Dragnea și Iohannis să-i pună o SINGURĂ întrebare lui Candu: „Nu poți vorbi de integrare europeană și să păstrezi moștenirea sovietică”

Știri 28.09.2017 12:00 Vizualizări2715 Autor: Ziarul National
Un deputat de la București le sugerează lui Dragnea și Iohannis să-i pună o SINGURĂ întrebare lui Candu: „Nu poți vorbi de integrare europeană și să păstrezi moștenirea sovietică”


Spicherul Andrian Candu se află acum la București unde are întâlniri cu reprezentanții conducerii din România, iar deputatul Constantin Codreanu îi sugerează atât liderului PSD, partid aflat la guvernare, Liviu Dragnea, cât și președintelui Klaus Iohannis să-l întrebe pe oficialul de la Chișinău de ce a refuzat să susțină modificarea Constituției R. Moldova, astfel ca limba română să devină oficială în stânga Prutului.

„Dragnea și Iohannis ar fi trebuit să îl întrebe pe Candu de ce Partidul Democrat din Moldova pe care îl reprezintă, controlat de nașul acestuia, Vlad Plahotniuc, a refuzat să susțină recent lansata inițiativă de modificare a Constituției R. Moldova care presupune renunțarea la teza stalinistă de „limbă moldovenească”. Nu poți vorbi de integrare europeană, de valori europene și să păstrezi în continuare moștenirea sovietică. Invocarea deciziei Curții Constituționale nu este suficientă. Orice dezbatere cu alți actori internaționali privind caracterul aberant al utilizării sintagmei „limbă moldovenească” aduce în prim-plan ca și contraargument rușinosul articol 13 din Constituția R. Moldova”, susține deputatul basarabean din Parlamentul României.

CITIȚI și Candu a adus SCUZE României pentru declarațiile și comportamentul lui Dodon

Constantin Codreanu adaugă faptul că Andrian Candu se află la București în contextul în care România a alocat R. Moldova, la începutul acestei săptămâni, cea de-a treia tranșă de 40 de milioane de euro din împrumutul total de 150 de milioane de euro, aprobat la finele anului 2015.

„Ținând cont de faptul că vorbim de asistență financiară rambursabilă, ajutorul este binevenit. Totusi, rămân ferm convins că orice asistență dinspre București spre Chișinău ar trebui condiționată de realizarea anumitor proiecte care să apropie la modul practic și consecvent ambele maluri ale Prutului. În plus, aș opta pentru ajutorul care să meargă direct în comunități locale, direct la cetățeni, fără filtrul politic al Guvernului R. Moldova care înseamnă și fonduri rătăcite prin buzunare ministeriale și verificarea compatibilității politice a beneficiarilor etc. România trebuie să acorde doar condiționat astfel de împrumuturi, preluând exemplul UE”, recomandă Constantin Codreanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md