09:42:08 26.04.2024
Stiri

(DOC) Schimbare de ATITUDINE din partea lui Dodon? Oficialul e pentru IEȘIREA R. Moldova dintr-o organizație dominată de RUSIA în favoarea cooperării cu NATO

Politică 27.09.2017 10:20 Vizualizări5274 Autor: Ziarul National
(DOC) Schimbare de ATITUDINE din partea lui Dodon? Oficialul e pentru IEȘIREA R. Moldova dintr-o organizație dominată de RUSIA în favoarea cooperării cu NATO


Președintele Igor Dodon, care a afirmat de mai multe ori public faptul că este împotriva deschiderii Biroului de legătură NATO în R. Moldova și că va întreprinde toate măsurile pentru a împiedica acest lucru, s-ar fi răzgândit. Șeful statului optează acum pentru ieșirea R. Moldova dintr-o organizație afro-eurasiatică dominată de Rusia, pentru a putea colabora în domeniul protecţiei civile în cadrul NATO.

„(Ne)preşedintele Igor Dodon a trimis recent în Parlament pentru aprobare proiectul Legii pentru ieșirea R. Moldova din cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Apărarea Civilă (suntem membri ai organizației din 1996). Niciun stat al UE (cu excepţia Ciprului) sau din comunitatea occidentală: SUA, Canada, Israel, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, nu sunt membri ai Organizaţiei Internaţionale pentru Apărarea Civilă. „Organizatorii şi tutorii” acestei structuri internaţionale sunt Rusia şi China, alături de care îşi găsesc treabă mai multe state, în special din Asia şi Africa. Evident, Rusia şi China sunt cei mai mari contribuabili la menţinerea viabilităţii acestei organizaţii”, menționează vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu.

Acesta a mai adăugat că motivele pentru părăsirea acestei organizaţii, invocate de Ministerul Afacerilor Interne şi susţinute plenar de preşedintele Dodon, care a trimis legea în Parlament sunt două: ineficienţa prezenţei R. Moldova în această organizaţie, pe motiv că niciun vecin nu este membru al acestei structuri asociative şi, respectiv, statul nostru „cheltuiește aiurea” anual sume considerabil, dar și faptul că R. Moldova vede mai eficientă prezenţa sa în alte structuri de apărare civilă, cum ar fi NATO.

„Chiar dacă îşi rupe cămaşa de pe el împotriva Occidentului, Igor Dodon promovează în Parlament ieşirea R. Moldova dintr-o organizaţie afro-eurasiatică dominată de Rusia, pentru a putea colabora pentru protecţia civilă în cadrul NATO. Indiferent de mesajele transmise constant electoratului său, Igor Dodon înţelege foarte bine că R. Moldova nu se poate dezvolta armonios în afara spaţiului valoric euro-atlantic, iar NATO este o structură indispensabilă rezolvării unei sume mari de probleme, nu doar de ordin militar şi de apărare”, a subliniat fostul deputat și ministru liberal.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md