03:32:27 27.04.2024
Stiri

Crește numărul rușilor care refuză să creadă în protocoalele secrete ale pactului Molotov-Ribbentrop

Știri 17.09.2017 08:30 Vizualizări1906 Autor: Ziarul National
Crește numărul rușilor care refuză să creadă în protocoalele secrete ale pactului Molotov-Ribbentrop Pagina de Rusia


În ultimul deceniu a crescut ponderea cetațenilor ruși care refuză să creadă că Stalin a semnat un pact secret cu Hitler pentru împartirea în sfere de influente a Europei de Est, scrie The Times, citând un sondaj realizat de Institutul socilogic din Rusia „Levada-Center“.

Procentul respondenților care consideră că pactul Molotov-Ribbentrop este „o fabricație” a crescut de la 9% în 2005, la 17% în acest an. În același timp, 44% dintre respondenți au declarat că nu au auzit niciodata despre protocolul secret.

Pactul de neagresiune dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică din 1939 a fost reabilitat în Rusia sub presedintele Vladimir Putin, care a făcut din victoria în al Doilea război mondial un element central al ideologiei de stat.

Faptul că pactul dintre Moscova și Berlin conținea un acord secret privind împărțirea sferelor de influență si viza România, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia și Finlanda s-a aflat abia după al Doilea război mondial. URSS nu a recunoscut existenta protocoalelor secrete pana în 1989, cand Mihail Gorbaciov a denunțat acordul ca fiind „contrar suveranității și independenței unui număr de țări“. El a mai spus atunci că pactul în ansamblu a agravat urmarile agresiunii naziște.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin susține că nu este nimic în neregulă cu acordul nazist.

„Uniunea Sovietică a semnat un pact de neagresiune cu Germania. Multi spun: vai, ce rău. Și ce este rău aici, dacă Uniunea Sovietică nu voia razboi? Ce e în neregulă cu asta? „- citeaza publicația cuvintele liderului rus.

Sub mandatul lui Putin, victoria în al Doilea război mondial a devenit „mitul fundamental“ al Rusiei moderne, motiv pentru care autoritatile manifesta toleranță zero fata de tot ceea ce ar putea păta aceasta imaginea eroică a URSS.

În fiecare an, la 9 mai, la Moscova are loc celebrarea Zilei Victoriei cu mai mult fast si mai multa grandoare, care îi permit Rusiei sa se laude cu armata si armamentul sau și sa obțina astfel sprijin popular pentru intervențiile sale militare în străinătate.

În Occident, istoricii sustin ca dupa semnarea pactului Molotov – Ribbentrop, în timp ce Marea Britanie și Franța luptau cu disperare (înainte de 1941) cu naziștii, Stalin îi trimitea lui Hitler cereale, petrol și alte produse de bază, conchide The Times,


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md