03:18:04 27.04.2024
Stiri

Cerere ULTIMATIVĂ a deputatului Codreanu: „Dacă Guvernul nu soluționează chestiunea zecilor de mii de cetățeni români izgoniți abuziv din cetățenia română, vom declanșa PROTESTE antiguvernamentale”

Știri 05.09.2017 11:33 Vizualizări2915 Autor: Ziarul National
Cerere ULTIMATIVĂ a deputatului Codreanu: „Dacă Guvernul nu soluționează chestiunea zecilor de mii de cetățeni români izgoniți abuziv din cetățenia română, vom declanșa PROTESTE antiguvernamentale”


Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a cerut Guvernului României să adopte Ordonanța de Urgență pentru soluționarea problemei miilor de cetățeni români care s-au pomenit peste noapte fără cetățenia României. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi, în cadrul plenului Camerei Deputaților.

„Formulez un avertisment public. Situația e mai mult decât gravă. Dacă Guvernul va sabota în continuare soluționarea chestiunii miilor de cetățeni români izgoniți abuziv din cetățenia română și nu va adopta în următoarea ședință de guvern Ordonanța de Urgență cerută, vom declanșa proteste antiguvernamentale la București, Chișinău, Bruxelles și în alte orașe europene. Domnilor guvernanți, nu vă jucați cu drepturile și soarta românilor! Serviți interesele românilor și ale României, nu pe cele ale Moscovei și uneltelor ei de la Chișinău!”, a declarat deputatul.

Potrivit lui Codreanu, urmare a interpretărilor abuzive ale unor agenți guvernamentali mii de tineri cetățeni români, minori sau majori, deținători ai actelor de identitate românești, sunt tratați drept „non-cetățeni”, confiscându-li-se actele de identitate românești și fiind, practic, expulzați din cetățenia părinților lor.

„Legea cetățeniei române nr. 21/1991 prevede în mod expres o singură condiţie pentru obţinerea cetăţeniei române de către copilul minor al unui cetățean străin sau fără cetăţenie care a dobândit cetățenia română şi anume ca la data dobândirii cetăţeniei de către părinţi sau de către unul din părinţi copilul să fi avut vârsta de până la 18 ani. Și punctum! Copiii cetățenilor români sunt și copiii României! România nu-și poate sabota propriii cetățeni!

Interpretările abuzive ale agenților guvernamentali împotriva cetățenilor români tratați drept „non-cetățeni” și confiscarea actelor românești de identitate eliberate anterior acestora sunt pe placul Moscovei. Ele amintesc deciziile Birourilor de armistițiu organizate de sovietici în România contra cetățenilor români originari din Basarabia și nordul Bucovinei, tratați impropriu și abuziv ca „cetățeni sovietici” și forțați să se „repatrieze” în URSS”, menționează deputatul.

Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării este revoltat de faptul că Guvernul de la București nu s-ar grăbi să soluționeze această problemă, în pofida faptului că și premierul Mihai Tudose a promis să se implice.

„Guvernul a lăsat fără niciun răspuns demersurile noastre oficiale. Chiar dacă premierul Tudose a promis oficial, în 21 iulie, la Chișinău, să rezolve problema cu celeritate. Promisiunea premierului nu a fost ținută. Adoptarea Ordonanței de Urgență este calea cea mai scurtă pentru rezolvarea problemei. Guvernul Tudose are la dispoziție un proiect de lege în acest sens. Este necesar ca Guvernul să manifeste voință politică și bun simț elementar, aplanând conflictul major pe care l-a creat în relația cu cetățenii pe care îi expulzează zilnic, în modul cel abuziv cu putință, din cetățenia română și se comportă asemenea Birourilor sovietice de armistițiu”, a conchis Constantin Codreanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md