03:16:36 27.04.2024
Stiri

DOC // Președintele Dodon le INTERZICE militarilor moldoveni să participe la un stagiu de pregătire în Ucraina

Politică 05.09.2017 10:20 Vizualizări5508 Autor: Ziarul National
DOC // Președintele Dodon le INTERZICE militarilor moldoveni să participe la un stagiu de pregătire în Ucraina


Președintele Igor Dodon interzice participarea a 57 de militari moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident”, care va avea loc în perioada 7-23 septembrie curent la centrul de instruire militară Yavoriv, Ucraina.

Explicația Președinției: „Ținem să precizăm că, în temeiul datelor Ministerului Apărării din Ucraina, inclusiv oferite de către mass-media ucraineană, evenimentul menționat este calificat drept „exercițiu multinațional”. Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 33, al. 3 al Legii cu privire la apărarea națională, era necesară solicitarea aprobării Comandantului Suprem al Forțelor Armate pentru participarea contingentului Armatei Naționale la exercițiul multinațional „Rapid Trident”. Prin urmare, în virtutea atribuțiilor șefului statului, vă comunic că președintele R. Moldova nu a aprobat participarea efectivului la exercițiul respectiv”, se arată în răspunsul consilierului în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Artur Gumeniuc, către viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura.

De asemenea, Președinția i-a cerut viceministrului Apărării să ia toate măsurile în vederea contramandării pregătirilor pentru deplasarea în afara țării și să informeze partea ucraineană că militarii moldoveni nu vor participa.

La rândul său, Ministerul Apărării menționează că militarii Armatei Naționale participă anual la astfel de stagii de pregătire pe teritoriul Ucrainei. „În perioada 1996-2005, stagiul respectiv purta denumirea de „Scutul Păcii”. Detațarea efectivului la activitatea menționată va contribui la pregătirea militarilor pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menținere a păcii. Efectivul se va deplasa pe cale terestră în Ucraina și va folosi doar echipamentul militar individual, fără armament, muniții sau tehnică militară. Toate cheltuielile de detașare urmează să fie acoperite de organizatori”.

Nu este pentru prima dată când președintele Igor Dodon le interzice militarilor moldoveni să participe la stagii de pregătire peste hotare. La începutul anului curent, acesta a refuzat să le permită militarilor moldoveni să participe la exerciții similare, care au avut loc în România.

De menționat că șeful statului le-a promis militarilor moldoveni, în cadrul manifestațiilor organizate cu prilejul Zilei Armatei Naționale, că vor participa la exerciții militarea doar când va fi desemnat un ministru profesionist, din rândurile militarilor.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md