08:35:43 26.04.2024
Stiri

Dodon vrea „NEUTRALITATE PERMANENTĂ” pentru R. Moldova și a creat un grup care să elaboreze conceptul: „Rolul maimuței care urmărește din copac cum se bat leii”

Politică 05.09.2017 10:00 Vizualizări3878 Autor: Ziarul National
Dodon vrea „NEUTRALITATE PERMANENTĂ” pentru R. Moldova și a creat un grup care să elaboreze conceptul: „Rolul maimuței care urmărește din copac cum se bat leii”


Șeful statului Igor Dodon a creat un grup de lucru care să elaboreze un concept de „neutralitate permanentă a R. Moldova”.

„În calitate de preşedinte al ţării, urmând prevederile alineatului (2) al articolului 77 al Constituţiei Republicii Moldova, am dispus unui grup de specialişti, inclusiv în colaborare cu experţi internaţionali, să asigure elaborarea Conceptului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova care ulterior va fi supus unor dezbateri publice ample şi aprobat de către Parlament. Sunt de părere că acest document va deveni piatra de temelie în asigurarea durabilităţii stabilităţii şi securităţii în Republica Moldova, în redobândirea integrităţii teritoriale şi consolidarea statalităţii ţării”, a anunțat Dodon într-o emisiune recentă la NTV.

Dodon a făcut referire la decizia Curții Constituţionale, potrivit căreia armata rusă trebuie să fie retrasă din R. Moldova, fiindcă staționează aici ilegal, și a adăugat că „devine evident că unele forţe politice, într-o anumită măsură, pun la îndoială mai multe prevederi ale actualei Constituţii a Republicii Moldova, inclusiv prevederea vizând neutralitatea permanentă a Moldovei”.

„Presupun că ar putea exista diverse discuţii şi aprecieri pe marginea acestor chestiuni, dar suntem obligaţi să nu ignorăm responsabilitatea noastră pentru viitorul statului moldovenesc şi al poporului său multinaţional. Trebuie să transmitem un mesaj clar şi explicit vecinilor noştri, Europei şi lumii întregi că Republica Moldova este un stat paşnic, care năzuieşte să ocupe un loc destoinic printre ţările democratice”, a mai declarat șeful statului.

Analistul Petru Bugatu susține, însă, că, în actuala conjunctură internațională, R. Moldova nu-și poate permite „confortul” de a fi un stat neutru.

„Actuala conjunctură internațională lipsește Republica Moldova de confortul unui mic stat care se pretinde neutru. Chiar dacă și-ar dori să joace rolul maimuței care urmărește din copac cum jos se bat leii, nu-și poate permite astăzi luxul spectatorului echidistant și neimplicat”, a comentat Bogatu pe Facebook.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md