04:20:28 27.04.2024
Stiri

UTIL // Ce înseamnă, de fapt, o alimentație SĂNĂTOASĂ sau cum să eviți 75% din boli

Reportaj 31.08.2017 20:00 Vizualizări2773 Autor: Ziarul National


UTIL // Ce înseamnă, de fapt, o alimentație SĂNĂTOASĂ sau cum să eviți 75% din boli
Poză simbol

Starea de sănătate a fiecărui individ necesită în primul rând existenţa unui status nutriţional optim, ce derivă din echilibrul obţinut între necesarulşi aportul energetic, nutriţional. Fiecare dintre componentele acestei balanţe depinde la rândul său de o multitudine de factori, mai mult sau mai puţin influenţabili, ce pot fi modificaţi pe parcursul vieţii. Existenţa unui status nutriţional optim promovează creşterea şi dezvoltarea organismului, menţine starea de sănătate, permite desfăşurarea activităţii zilnice şi participă la protecţia organismului faţă de diverse boli.

O alimentaţie corespunzătoare este importantă pentru sănătatea organismului, pentru menţinerea unei greutăţi corporale, pentru îmbunătăţirea stării de bine şi reducerea riscului numeroaselor boli, inclusiv boli de inimă, atac cerebral, cancer, diabet şi osteoporoză. Un regim alimentar neechilibrat poate induce carenţe nutriţionale şi reprezintă factor de risc în apariţia maladiilor.

În conformitate cu datele Organizaţiei Mondiale ale Sănătăţii (OMS), există cinci riscuri majore care contribuie la creşterea mortalităţii pe glob, precum sunt: hipertensiunea arterială, consumul de tutun, valorile sporite ale glucozei în sânge, lipsa activităţii fizice, excesul de greutate şi obezitatea. În general, bărbaţii au rate mai mari de exces de greutate, iar femeile înregistrează rate mai mari de obezitate. E necesar de menţionat că aproximativ o treime din decesele prin maladii cardio-vasculare şi o pătrime din decesele prin cancer sunt condiţionate de nutriţia iraţională.

Potrivit datelor statistice, 75% dintre bolile de astăzi sunt consecinţa alimentaţiei nesănătoase şi a stilului de viaţă dezordonat. Modul în care te alimentezi, originea produselor, obiceiurile alimentare în general au o importanţă majoră în echilibrul organismului.

Dietele bogate în zaharuri, grăsimi saturate şi trans, alimente cu conţinut scăzut de fibre şi băuturi cu conţinut sporit de zahăr contribuie la creşterea riscurilor de sănătate. Consumul excesiv de fast-food şi alimente procesate amplifică aceste riscuri şi mai mult.

Efectele alimentației nesănătoase

Alimentația nesănătoasă este asociată cu cei patru factori de risc care contribuie la creşterea mortalităţii pe glob: hipertensiunea arterială, glucoza ridicată din sânge, excesul de greutate şi obezitatea, colesterolul ridicat.

– Consumul insuficient de fructe şi legume creşte riscul bolilor cardiovasculare şi unor tipuri de cancer.

– Consumul de sare din dietă este un factor important al nivelului tensiunii arteriale şi a riscului cardiovascular global; hipertensiunea arterială constituie factorul de risc numărul unu al mortalităţii în întreaga lume.

– Consumul sporit de grăsimi saturate şi trans-grăsimi este legat de apariţia maladiilor cardio-vasculare.

Alimentația sănătoasă are următoarele caracteristici:

– grăsimi saturate sub 10% din aportul energetic, restul înlocuite cu grăsimi polinesaturate,

– grăsimi trans – cât mai reduse, preferabil deloc, din alimentele procesate și mai puțin de 1% din aportul energetic pentru cele naturale,

– maxim 5g sare/zi.

– 30-45g fibre/zi, din cereale integrale, fructe și legume,

– 200g fructe/zi (2-3 porții – standard),

– 200g legume/zi (2-3 porții – standard),

– peşte cel puţin de 2 ori/săptămână, din care o dată – peşte gras,

– consumul de băuturi alcoolice limitat la 2 pahare/zi (20g/zi) la bărbat și 1 pahar/zi la femei.

Recomandările pentru o alimentaţie sănătoasă prevăd consumul de:

– alimente diversificate,

– cantităţi adecvate pentru menţinerea unei greutăţi corporale corespunzătoare (controlul porţiilor),

– multe fructe, legume şi peşte,

– alimente bogate în amidon şi fibre,

– cât mai multă apă,

– mai puţină sare (nu mai mult de 6 g/zi),

– alcool cu masură.

IMPORTANT:

– Nu consumaţi prea des alimente şi băuturi bogate în zahăr!

– Nu neglijaţi micul dejun!

– Mâncaţi cu plăcere, dar fiţi activi!

Igor Feofanov, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică al mun. Chișinău


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md