05:23:58 26.04.2024
Stiri

LIVE VIDEO // S-a dat STARTUL acțiunilor dedicate Zilei Independenței R. Moldova. Pavel Filip: „R. Moldova nu va SUPRAVIEȚUI dacă va fi schimbat vectorul de dezvoltare”

Politică 27.08.2017 10:30 Vizualizări2387 Autor: Ziarul National
LIVE VIDEO // S-a dat STARTUL acțiunilor dedicate Zilei Independenței R. Moldova. Pavel Filip: „R. Moldova nu va SUPRAVIEȚUI dacă va fi schimbat vectorul de dezvoltare”


Mai mulți oficiali, în frunte cu premierul Pavel Filip, au dat startul acțiunilor din Piața Marii Adunări Naționale dedicate celor 26 de ani de la proclamarea independenței R. Moldova. Din PMAN a lipsit, însă, președintele Igor Dodon.

În discursul său, premierul Filip a remarcat că, în toţi aceşti 26 de ani de independență, au fost mai multe promisiuni decât realizări, „mai multe dezamăgiri decât împliniri, mai multă sărăcie decât bunăstare”.

„Aşteptările au fost şi rămân enorme. Însă aşteptările mari solicită o mare responsabilitate, multă răbdare, sacrificiu şi foarte, foarte multă muncă. Nimic nu se întâmplă de la sine. Am învăţat din mers că R. Moldova nu înseamnă numai Guvernul, Parlamentul şi alte instituţii. R. Moldova înseamnă, în primul rând, sutele de mii de oameni care merg în fiecare dimineaţă la muncă, sutele de mii de copii care îşi fac studiile, sutele de mii de oameni în vârstă care au muncit o viaţă şi merită un trai mai bun. R. Moldova înseamnă şi cetăţenii noştri plecaţi la munci peste hotare şi care contribuie din plin la stabilizarea şi dezvoltarea economică. Am ferma convingere că ei vor reveni acasă aducând cu ei plus valoarea unei experienţe de nepreţuit”.

Filip a mai adăugat că, în actualul context internaţional şi regional, sunt extrem de periculoase demagogia şi populismul.

„De opt ani de zile, cu succese şi rateuri, mergem consecvent pe calea integrării europene. Am ales conştient un model de dezvoltare, avem toată deschiderea şi sprijinul partenerilor occidentali şi numai un om rău intenţionat poate nega că avem şi multe schimbări pozitive. Libera circulaţie, diversificarea exporturilor, creşterea investiţiilor, sporirea securităţii energetice - toate sunt realizări de necontestat.

Moldova nu numai geografic şi cultural este o ţară europeană. Ea, zi de zi, pas cu pas, se aliniază standardelor europene, devine o componentă a civilizaţiei continentale. Am certitudinea că apelurile la revizuirea vectorului strategic de integrare europeană sunt iresponsabile şi extrem de periculoase. R. Moldova nu mai poate supraviețui unei noi revizuiri a cursului geostrategic. A venit timpul să nu mai speculăm pe nostalgii şi promisiuni deşarte. Nu putem să rămânem în continuare ţara şanselor ratate şi a politicienilor inconsecvenţi. De asta mi-aș dori ca liderii noștri politici să fie în stare să formeze un front european: avem nevoie de mobilizare și de cooperare între forțele care văd viitorul la Vest. Nu trebuie să blamăm, să-i acuzăm pe cei care cred altceva, ci doar să vorbim cu ei și să le explicăm ce este de făcut. La finalul zilei, cu toții vrem să fim respectați și să trăim mai bine într-o țară care să fie partener la masă, și nu subordonat geopolitic”, a subliniat prim-ministrul.

Pe finalul discursului său rostit în PMAN, Pavel Filip a precizat că R. Moldova are viitor. „Moldova va deveni o țară puternică. Pentru asta trebuie să ne respectam reciproc. Să nu împărțim și să nu scindăm societatea noastră. Dimpotrivă să ne unim. Și atunci fiecare cetăţean îşi va putea realiza pe deplin potenţialul său creator aici, acasă, îşi va trăi frumos viaţa alături de oamenii dragi şi va putea spune cu mândrie: aici e Patria mea – Republica Moldova. La mulţi ani, Moldova! La mulţi ani, stimaţi compatrioţi!”, a conchis oficialul.

La manifestările din centrul capitalei au venit colective artistice din toare raioanele republicii, iar pe scenă au urcat Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, trupa „Brio Sonores” și alți artiști autohtoni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md