01:19:10 27.04.2024
Stiri

Analist economic: „Reducerea CONTROALELOR și a numărului actelor permisive este o problemă care preocupă lumea de afaceri. 90% din acestea nu au JUSTIFICARE”

Economie 06.08.2017 13:00 Vizualizări2487 Autor: Ziarul National
Analist economic: „Reducerea CONTROALELOR și a numărului actelor permisive este o problemă care preocupă lumea de afaceri. 90% din acestea nu au JUSTIFICARE”


Reducerea controalelor și a numărului actelor permisive rămâne o problemă pentru oamenii de afaceri din R. Moldova, asta în pofida faptului că, în 2016, Guvernul Filip a demarat o reformă mult mai ambițioasă față de precedentele (ghilotina unu, ghilotina doi). De această părere este analistul economic Vlad Bercu.

„Deși, după ce zeci de acte au fost puse sub ghilotină în anii 2004-2011, ministerele au adoptat alte acte, care sunt o nouă povară pentru oamenii de afaceri, iar organele de control au pus o mai mare presiune pe business. Dacă în 2004, când a fost pornită Ghilotina, era vorba de 400 de acte permisive, atunci în 2016, când Guvernul Filip a inițiat reducerea organelor de control și anularea unor acte permisive, se constată că există peste 400 de acte permisive, din care 90 la sută nu au justificare”, a spus Vlad Bercu.

În opinia lui Vlad Bercu, putem anula o lege, putem optimiza numărul organelor de control, dar e mai dificil de a schimba mentalitatea celor care muncesc în instituții și s-au obișnuit să ceara mită, să instituie verificări. „Cazurile din ultimul an cu arestarea funcționarilor publici arată că meteahna funcționarului de a stoarce mită de la oamenii de afaceri persistă. Reducerea numărului organelor de control nu va avea rezultatul scontat, dacă nu va fi redus numărul de cadre și schimbată mentalitatea angajaților instituțiilor de control”, crede analistul economic.

„Recent Guvernul a publicat o statistică în care arată că verificările planificate s-au redus drastic. În 2017, primul trimestru, au fost sub opt mii față de 13 mii în aceiași perioadă a anului 2014. Problema e că autoritățile nu fac referire la controalele totale la companiile private ceea ce ne face să credem că numărul controalelor nu s-a redus”, a precizat Bercu.

În 2016 am avut un moratoriu asupra verificărilor, au fost anulate 115 acte permisive, însă un studiu al Băncii Mondiale, lansat în martie 2017, arată că în pofida creării unor ghișee unice și a reducerii controalelor, oamenii de afaceri sunt nemulțumiți. Doar 13% dintre companiile chestionate constată o îmbunătățire reală a mediului de afaceri, iar 60% spun că se bate pasul pe loc.

Fiecare control, act permisiv înseamnă corupție, iar efectul acestor decizii luate de Guvern este foarte mic. Deși, guvernarea anunță schimbări, oamenii de afaceri continuă să susțină că ar fi bine să fie îmbunătățită guvernarea electronică, activitatea ghișeului unic, despre care se discută ani de zile. Instituțiile, care pun presiune pe oamenii de afaceri sunt ANSA și Inspectoratul Fiscal.

„În urma reformei Guvernului, care va dura, va fi o comasare reală a instituțiilor de control. Problema e că ne-am putea pomeni ca și în cazul ANSA, care este un adevărat mastodont creat în urma reorganizării a trei instituții. Efectele urmează să le vedem în timp. E prematur să vorbim despre rezultate în condițiile în care avem exemplul eșuat al reformelor cu ghilotinele”, a concluzionat Bercu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md