05:15:38 26.04.2024
Stiri

Ghimpu povestește despre PARTAJĂRILE în alianță, dar și despre un presupus plan de FEDERALIZARE a R. Moldova, care ar fi fost pusă la cale de Dodon și Plahotniuc

Politică 31.07.2017 11:02 Vizualizări4392 Autor: Ziarul National
Ghimpu povestește despre PARTAJĂRILE în alianță, dar și despre un presupus plan de FEDERALIZARE a R. Moldova, care ar fi fost pusă la cale de Dodon și Plahotniuc


Liberalul Mihai Ghimpu este convins că R. Moldova este condusă de Vlad Plahotniuc, care împreună cu președintele Igor Dodon vor să federalizeze republica. Acesta povestește de ce nu a mai ajuns președinte al Parlamentului în anul 2016, atunci când după votarea Guvernului Filip a fost bruscat de protestatarii adunați în fața Legislativului.

„Analizând articolul lui V. Plahotniuc din „The Hill”, am ajuns la concluzia că acesta, împreună cu Igor Dodon și-au pus drept scop să federalizeze R. Moldova. Deloc întâmplător e și faptul că Șevciuk, așa-zisul „președinte” al autoproclamatei „republici transnistrene”, care în perioada cât a fost „nacialnic” ne-a batjocorit și a profitat la comanda Rusiei de noi, acum, fiind declarat în stânga Nistrului delincvent cu dosar penal, se „odihnește” în partea aceasta a Nistrului. Lucrul acesta nu se putea întâmpla fără voia și cu încuviințarea lui Plahotniuc!”, scrie Ghimpu pe Facebook.

Potrivit acestuia, doar prezența PL la guvernare și prezența prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, în funcția de primar general al capitalei nu le permitea să-și înceapă proiectul: „Iată și motivul principal de ce au fost arestați colegii noștri, Iurie Chirinciuc și Dorin Chirtoacă. Le era clar și ciorilor că, după aceste arestări, PL nu va rămâne nicio clipă la guvernare. Arestându-l pe Dorin Chirtoacă, binomul Plahotniuc-Dodon împușcă doi iepuri dintr-odată. Capitala nu mai are un primar general unionist și nici la nivel central nu mai sunt prezenți unioniști la guvernare”.

De asemenea, Ghimpu spune direct că Dodon nu ar fi ieșit din propria inițiativă din cadrul PCRM, ci ar fi făcut-o la comanda lui Plahotniuc.

„Vă amintiți când a început Dodon lupta cu unionistul Ghimpu? Îndată cum a ieșit din fracțiunea PCRM! Dar de ieșit a ieșit nu din propria voință, ci la comanda lui V. Plahotniuc. Iată și motivul de ce eu n-am mai ajuns președinte de Parlament, după ce am semnat în 2010 „Decretul cu privire la ocupația din 28 Iunie 1940”. PL-ului i-a revenit această funcție de trei ori: prima dată după alegerile parlamentare din 2010, apoi după cele din 2014 și ultima dată - după formarea majorității parlamentare în ianuarie 2016. Dar înlăturarea mea de la o funcție supremă în stat nu era de ajuns și asta pentru că, în timp ce Republica a început să fie condusă de Plahotniuc - Dodon, dar mai exact de V. Plahotniuc, Chișinăul era în continuare condus de unionistul Dorin Chirtoacă! Atunci au hotărât să se apuce de capul lui Dorin Chirtoacă. Nu l-au lăsat în pace până nu l-au arestat, iar ulterior suspendat din funcție”.

În același context, Ghimpu spune că nici Dodon și nici Leancă nu vorbesc de capul lor în problemele-cheie. „Ei vorbesc ce le spune V. Plahotniuc! Urmăriți și o să vă convingeți! Lupta împotriva Primarului în cadrul CMC, unde fracțiunea PPEM s-a unit cu PSRM, e scenariul lui Plahotniuc și nu al lui Dodon! Așa că, domnilor consilieri PPEM, în frunte cu O. Nantoi, care v-ați declarat anti-Plahotniuc, toți ați dansat cum v-a zis Plaha și nu cum v-a zis „conștiința” - vorba unora dintre voi...”

Ulterior, Mihai Ghimpu a revenit la analiza editorilului lui Vlad Plahotniuc din „The Hill”.

„V. Plahotniuc nu zice nimic de retragerea armatei rusești, ba din contra - cică e gata să „rezolve” problema transnistreană înainte de retragerea armatei! Așadar, după cum vedem, „căpăstrul” pentru moldoveni în problema menținerii pe teritoriul nostru a armatei de ocupație a Rusiei și federalizarea republicii este gata. „Proiectul Kozak” a reînviat! UE, prin votul mixt, conștient a fost „pusă la locul” ei! UE și România n-au decât să ajute, dar de trăit să trăim alături de Rusia, cu Vova și cu „Katiușa” lui!...

Așadar, trăiască moldovenii, care și-au ales „Președintele” lor; și „europenii moldoveni” (PPEM-ul), care contribuie cu multă dăruire de sine la distanțarea de UE și transnistrizarea R. Moldova. Trăiască și binomul Dodon-Plahotniuc, corect ar fi binomul Plahotniuc-Plahotniuc, care se declară cică „liderul nou" într-un stat „nou” - Republica Federativă Transnistreană Moldovenească de facto, iar de jure - o autonomie cu multe împuterniciri, legate de gâtul R. Mpldova cu aceeași prevedere ca și-n cazul autonomiei UTA Găgăuzia, care prevede că, „în caz de schimbarea statalității R. Moldova, „Autonomia” are dreptul la autodeterminare, ceea ce înseamnă ieșirea din componența R. Moldova”, adică formarea propriului stat. „Stat” format, și nu ca în anii 90, făcut cu ajutorul cazacilor și tancurilor rusești, dar prin legea Parlamentului R. Moldova!”, a adăugat Ghimpu.

Liberalul a mai adăugat că nici Voronin nu și-a permis să federalizeze R. Moldova și că Hotărârea Parlamentului din 21 Iulie 2017 despre retragerea trupelor și a munițiilor rusești ar fi „o nouă manevră a lui V. Plahotniuc”. „De aceea, nu face să o luăm în serios, pentru că adevărul despre retragerea Armatei a 14-a, V. Plahotniuc l-a spus nu moldovenilor, ci americanilor, în revista „The Hill”!

Va urma...”, a conchis liberalul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md